Murakami i Karajlić najaktuelniji

Objavljeno: 2. 12. 2014 u 13:58h

Najnovija izdanja domaćih i svjetskih književnika tražena su u banjalučkim knjižarama i biblioteci, a najveću pažnju čitalačke publike privlači nedavno objavljena knjiga dr Neleta Karajlića “Fajront u Sarajevu”, ali i djelo japanskog autora Harukija Murakamija “Norveška šuma”, koje je izdato 1987. godine.

ff

U Narodnoj biblioteci RS rekli su da je ova jesen donijela znatno veći broj čitalaca nego ranije.

“Raznolika su interesovanja ljudi, traže se školske lektire, ali i stručna literatura, sve do popularne beletristike”, istakla je Orijana Vuković iz Narodne biblioteke RS.

Kada su u pitanju klasici, dodala je, uvijek su zastupljeni Dostojevski, Tolstoj, Andrić, Ćopić, a od savremenijih pisaca to su Pavić, Pekić… Čitaju se i ostali popularni pisci kao što su Mirjana Bobić-Mojsilović, Isidora Bjelica i Vuk Drašković.

“Uvijek je aktuelan dobitnik NIN-ove nagrade, on se čita cijelu godinu sve dok se ne proglasi novi dobitnik NIN-ove nagrade”, kaže Vukovićeva.

U banjalučkoj knjižari “Kultura” kažu da se trenutno najviše kupuju knjige Karajlićev “Fajront u Sarajevu”, “Preljuba” Paula Koelja, zatim “Sportski lider Novak Đoković i uspon Srbije”, te “Žena koja plače” Soe Valdes. Što se tiče neprevaziđenih djela koja su uvijek primamljiva čitaocima, izdvajaju se knjige Gabrijela Garsije Markesa.

U knjižari “Evro – Đunti” rekli su da je potražnja za knjigama uglavnom ista, ali se kupuju uglavnom noviji naslovi.

“Traže se i knjige koje su se pojavile prije nekoliko godina, ali su i dalje veoma aktuelne. Još je popularan “Alhemičar” Paola Koelja, “Hiljadu čudesnih sunaca” Haleda Hoseinija, te “Norveška šuma” Murakamija. Uvijek je aktuelan Andrić, kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Patrik Modijana”, rekli su u knjižari “Evro – Đunti”.

Banjalučanka Dijana Lekić kaže da voli slobodno vrijeme da provodi uz knjigu.

“Djelo koje je ostavilo poseban utisak na mene jeste “Jevanđelje po Isusu Hristu” Žozea Samurage. Knjigu o Hitleru pod nazivom “On se vratio” rado bih pročitala, ali je nisam mogla naći u knjižarama, jer se odmah rasprodala”, dodala je ona.

Ivo Andrić

Luksuzno izdanje četiri romana Ive Andrića: “Travnička hronika”, “Na Drini ćuprija”, “Gospođica” i “Prokleta avlija” sabranih u jednu knjigu nedavno je objavila izdavačka kuća “Laguna”. Njegova djela očaravaju čitaoce godinama, a veličinu umjetničkog stvaralaštva potvrđuje i tiraž od 4.000 primjeraka ove knjige koja je objedinila sve autorove romane.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/murakami-i-karajlic-najaktuelniji/||claudebot