Počela smotra pisane riječi

Objavljeno: 18. 9. 2014 u 09:34h

Sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme u organizaciji “Glasa Srpske” otvoren je večeras u banjalučkoj dvorani “Borik” besjedom književnika Milenka Stojičića.

sajam

Stojičić je, otvarajući sajam, govorio kako je u parku “Petar Kočić” od 1932. godine svaki dan sajam jedne knjige, kojom su Kočića “častili” kipari Augustinčić i Radauš.

“Kočić se drži za bezimenu knjigu, da mu se ne zamanta u olimpijskim visinama. Mi ruke pružamo knjizi, jer nam se manta od života! Pozlata vremena pala je po Kočićevoj knjizi, koja je uzdahom “odškrinula” korice, sljubljene dlanove. “Milijun” čitača krsti je milijunom naslova, i čita u njoj ono što bi voljeli čitati”, poručio je književnik.

Na sajmu će, kako je rekao, tragati za siročetom, najtužnijom knjigom nerazašivenih listova, koja na koži korica nema nijednog mladeža, otiska jagodice čitaočevog kažiprsta.

“Sajam otvaraju korice knjiga, latice ruža! Dajte se knjizi – neće vas ostaviti same!… Prosuo sam sve riječi iz usta! Neka sad knjige uzdahnu, osmijehnu se od korica do korica i prospu biserje riječi. Blizu je vrijeme kada će knjiga otvoriti sajam čitalaca i prozvati nas po imenu”, istakao je on.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, obraćajući se mnogobrojnim zaljubljenicima u pisanu riječ i predstavnicima javnog i kulturnog života RS na otvaranju sajma, istakao je da je knjiga uspjela da odoli modernom vremenu, kada mladi omiljene stihove i citate čitaju na internetu.

“Evo već 19. put se nalazimo na Sajmu knjige u Banjaluci. Nadam se da će poslije ovog sajma mnogi posjetioci proširiti svoje kućne biblioteke i da će biti bogatiji kao čitaoci za nova iskustva i nova saznanja”, rekao je Radojičić.

Ovogodišnji moto sajma je “Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija…”, a izdavači su najavili da će tu poruku poslati tako što će brojnim sniženjima i akcijama knjigu učiniti pristupačnom svima.

Pored domaćih, na sajam su stigli i izdavači iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Bjelorusije, a posebnu pažnju posvetili su kreativnosti kako bi privukli posjetioce. Na štandovima će se naći i najnoviji naslovi, ali i klasici velikana svjetske književnosti.

Sajam, koji je otvoren do 22. septembra, obilovaće pratećim programima u okviru kojih će biti organizovane promocije novih djela i druženje sa književnicima. Cijena ulaza je simbolična – jedna marka, a otvoren je svaki dan od 10 do 20 časova. I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade, a laureate će izabrati žiri u kojem su Mirko Vuković, Danijel Dojčinović i Sanja Macura. Radio Republike Srpske sutra će od 13 do 14 časova sa štanda “Glasa Srpske” uživo emitovati emisiju o Sajmu knjige u Banjaluci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/pocela-smotra-pisane-rijeci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])