Valentina Milačić, dobitnik nagrade Stražilovo: Emotivne ispovijesti istkane u stihove

Objavljeno: 16. 9. 2014 u 11:50h

Postadoh stihom stražilovske poezije i zagrlih “Stražilovo” cijelim svojim bićem. Nagrada “Stražilovo” ima simboličko značenje, a to je jedinstvo srpskog duhovnog prostora, blagoslovljenja stražilovskim romantičarskim zavještanjem.

valentina

Rekla je ovo književnica Valentina Milačić, dobitnik ovogodišnje nagrade “Stražilovo” na Brankovom kolu u Sremskim Karlovcima.

Kolo, amanet pjesnika Branka Radičevića, prepoznalo je vrijednosti pisane riječi u njenoj zbirci “Kami do kamena”. Milačićeva smatra da su knjige koje se ovjenčaju nagradama Kola uzvišena poetska priznanja.

“Ova zbirka odužuje se precima za radosti i tuge, sreće i nesreće, za javu i san, noć i dan, za suze koje su kanule od radosti ili koje su lelekane od žalosti za meni dragim ljudima”, kazala je pjesnikinja o stihovima koje je istkala u nagrađenoj knjizi.

Pjesme pričaju ispovijesti nagrižene duše, treptavih usana ili burnih talasanja srca. Zbirka je, kako kaže, njena pratilja u bespućima nesanica sa kojima je vodila misaone bitke.

“Neke pjesme su posvećene Branku Radičeviću i inspiracija za cijelu knjigu potekla je od njegovog blagoslova kada sam prvi put prije dvije godine posjetila pjesnikov kraj i grob”, istakla je Valentina.

Pjesnikinja je izrazila želju da joj u narednom periodu bude ukazana prilika za promociju “Kami do kamena” u Banjaluci.

“Nadam se da ću uz podršku Brankovog kola na primjeren način predstaviti ove lirske zapise i pjesme. Voljela bih da održim i promocije u opštini Gradiška, gdje sam zaposlena, kao i u Laktašima gdje trenutno živim”, kazala je Milačićeva.

Ova talentovana pripovjedačica lirike i stihova kaže da su mladi pisci često na marginama ovdašnje književne scene, te da teško dolaze do izražaja i rijetko im se pruže mogućnosti da se dokažu.

Pjesnikinja Valentina Milačić rođena je 22. marta 1966. godine u Ravnom Selu u Vojvodini, rano djetinjstvo provela je u Trnu kod Laktaša, a srednju medicinsku školu završila je u Banjaluci.

Visoko obrazovanje stekla je u Vršcu, a trenutno radi kao diplomirani vaspitač predškolske djece u mjestu Nova Topola u opštini Gradiška.

Prestižna književna nagrada “Stražilovo” ravnopravno je pripala Milačićevoj za zbirku “Kami do kamena” i Mariji Sloboda za studiju “Pesma u pesmi Branka Radičevića”.

U Srpskoj su nagradom “Stražilovo” ovjenčani brojni mladi stvaraoci koji su pokazali svoje talente van sredina u kojima žive i time stekli ugled na široj književnoj sceni.

Zbirke

Pjesnikinja Valentina Milačić do sada je objavila nekoliko knjiga poezije, 2003. objavljena je zbirka “Ime tišine”, 2004. “Vijenac nesanice” i 2011. “Bliznakinja groma”, koja je objavljena u izdanju Brankovog kola.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/valentina-milacic-dobitnik-nagrade-strazilovo-emotivne-ispovijesti-istkane-u-stihove/||claudebot