Aleksandra Čvorović: Čarobna ruža u potrazi sa srećom

Objavljeno: 3. 9. 2014 u 09:20h

Svaka nagrada i priznanje mi mnogo znače, jer istinski uživam u kreaciji i stvaralaštvu i drago mi je kada to i drugi prepoznaju i cijene.

knji

Rekla je ovo za “Glas Srpske” književnica Aleksandra Čvorović, koja je za novu knjigu za djecu “Čarobna ruža” u izdanju “Kuće poezije” dobila priznanje “Stanko Rakita”. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje banjalučka podružnica Udruženja književnika Republike Srpske.

Promocija knjige i svečano uručenje nagrade biće održani 19. septembra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Čvorovićeva je za svoje najdublje misli, pretočene u riječi, prije nešto više od mjesec dobila nagradu “Slovo Podgrmeča” za knjigu “Nadrastanje”.

“Prijatno sam iznenađena. Odmah poslije te nagrade knjiga “Čarobna ruža” otišla je u štampu. Znala sam da će privući pozitivnu pažnju jer je drugačija, ali nisam očekivala da će dobiti nagradu čim se pojavi”, kaže književnica.

“Čarobna ruža” pokazala je još jednu vrijednu stranu njenog talenta, a to je pisanje u rimovanom dvanaestercu, koje u prethodnih pet knjiga nije koristila.

“Tada me je sputavala i ograničavala u iskazivanju ličnog poetskog pečata, tog specifičnog načina na koji nižem slike i asocijacije”, prisjetila je Čvorovićeva.

Ipak, kako je rekla, književnost za djecu je nešto drugo i traži drugačiji pristup.

“Rima je djeci bliska, prepoznatljiva, u svijetu djetinjstva ona je tako prirodna. Ta bajka je tražila rimu, sama se oblikovala, transformisala i konačno ovaplotila u formi dvanaesterca, nisam ciljano išla ka tome, stvari su se same od sebe posložile”, dodaje književnica.

Bajka govori o djevojci koja kreće iz vrlo povlašćenog položaja da luta svijetom u potrazi za unutrašnjim ispunjenjem.

“To je priča o potrazi za srećom, ljubavlju, pravim vrijednostima i prije svega potraga za ličnim identitetom. Želja mi je bila da napišem bajku u kojoj je jedna mlada žena neustrašiva i mudra, i ne čeka nikakvog princa koji će je spasiti jer ona sebe može spasiti sama i opet doći do sreće i ispunjenja svojih snova”, naglasila je Čvorovićeva.

To nije bajka koja je puna zla i nasilja već, kako kaže, to je djelo koje nudi utjehu i stavlja humanost na prvo mjesto.

“Djeci je bliska i zabavna jer je puna fantastičnih i mitoloških bića koja rado borave u dječijoj mašti. Pisana je za djecu uzrasta od pet do deset godina, mada to nije strogo ograničeno”, kazala je ona.

Prije nego što se zbirka pjesama “Nadrastanje” pojavila pred zaljubljenicima iskustvom i maštom ispisanih riječi, Čvorovićeva je napravila pauzu u objavljivanju koja je trajala šest godina.

“To mi je omogućilo mnogo promišljanja i akumulaciju dobrih sadržaja, koji sada poslije objavljivanja privlače pažnju javnosti. Neko bi pomislio da mi se “pozlati sve što napišem”. Ali zapravo rukopis koji duže odleži i doživi mnogo vraćanja, prepravljanja i novih iščitavanja obično bude umjetnički dorađeniji i kvalitetniji. Takav je slučaj bio i sa ovom knjigom za djecu”, istakla je Čvorovićeva.

Nova djela

“Što se tiče novih knjiga, imam još nekoliko “asova u rukavu”. Radim na novim rukopisima, neki su već i spremni i čekaju pravu ponudu, konkurs ili izdavača, i odaću vam još tajnu, da je među njima još nekoliko knjiga za djecu”, kazala je Aleksandra Čvorović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/aleksandra-cvorovic-carobna-ruza-u-potrazi-sa-srecom/||claudebot