Kočićeva mećava i danas duva

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 09:53h

Tradicionalna kulturna manifestacija 49. Kočićev zbor svečano je otvorena u banjalučkom parku “Petar Kočić”, a veče su obilježile poezija, muzika i igra te polaganje vijenaca na spomenik Petru Kočiću.

koi

Manifestaciju je u nedjelju otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić istakavši da su djela velikana naše književnosti nadživjela mnoga vremena i da je on mnogo doprinio svom narodu.

“I danas na ovim prostorima vlada jedna vrsta protektorata, govorimo o jeziku, pismu i borbi za nacionalni položaj. Ovdje i dalje duva Kočićeva mećava, slabije ili jače”, rekao je Radojičić.

Zborovanje je organizovalo Zavičajno društvo “Zmijanje”. Predsjednik društva i Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, te dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović kazao je da Kočićeva djela liče na današnje vrijeme i da su dobra pouka patriote svome narodu.

“Imamo svoje utočište, svoju teritoriju, a to je RS, u kojoj srpski narod ima svoju slobodu, upravo onako kako je Kočić priželjkivao”, podsjetio je Popović.

Prema riječima predsjednika Komisije za programske sadržaje 49. zbora i dekana Akademije umjetnosti u Banjaluci Luke Kecmana, zborovanje je dio vjekovne tradicije srpskog naroda.

“Ove godine obogatili smo program, a uprkos katastrofalnim poplavama koje su nas zadesile pronađena su sredstva za organizaciju zbora. Čim ova manifestacija završi, počinjemo pripreme za jubilarni 50. zbor”, najavio je Kecman.

U umjetničkom dijelu manifestacije nastupili su KUD “Veselin Masleša”, tamburaški ansambl Zdravka Ćosića, etno-grupa “Trag”, te Gudački kvartet Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Svoje stihove recitovali su istaknuti pjesnici Miladin Berić, Dušan Praća, Bora Kapetanović i Radmilo Radovanović.

Prije otvaranja manifestacije pjesnici i predsjednik Organizacionog odbora položili su vijenac na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku.

Pored velikog broja građana, otvaranju je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije u banjalučkom Banskom dvoru Kulturnom centru, Vitomir Popović otvorio je izložbu radova Likovnog saborovanja “Zmijanje 2014”.

U okviru Likovnog saborovanja umjetnici su stvarali djela inspirisani Kočićem i Zmijanjem.

Slikar, koji četvrti put učestvuje na saborovanju, Milinko Ristović iz Raške istakao je da je uživao da slika predivne pejzaže sa svojim kolegama.

Nagrade

Centralna svečanost 49. Kočićevog zbora biće održana 31. avgusta u Stričićima kada će biti upriličen književni i kulturno-umjetnički program. Takođe, biće dodijeljene i ovogodišnje književne nagrade “Kočićeva” i nagrada “Zmijanjče”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/kociceva-mecava-i-danas-duva/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])