Kočić nije samo pisac nego brend

Objavljeno: 15. 8. 2014 u 15:38h

Petar Kočić nije više samo pisac, on je brend. Pojedinačno nismo Kočić, ali svi zajedno možemo da budemo, rekao je juče prvi potpredsjednik Organizacionog odbora 49. Kočićevog zbora Vitomir Popović.

kocic

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da kao do sada “Kočićevu nagradu” dobijaju samo književnici iz Banjaluke i okoline.

“Mnogo više bismo dobili kada bi nagradu dodijelili svjetski poznatom književniku, a dio kompleksa koji je napravljen u Kočićevom rodnom mjestu trebalo bi da bude proširen kako bi postao više od višegradskog “Kamengrada”, smatra Popović.

On kaže da bi to podrazumijevalo i razvoj seoskog turizma, te mjesto gdje bi djeca iz RS mogla otići na ekskurziju umjesto da idu u strane zemlje.

“Duže vrijeme pokušavamo da “Kočićev vez” stavimo pod zaštitu UNESCO-a i ta odluka će uskoro biti donesena. Međutim, ako ne budemo znali da ga prodamo svakome ko posjeti Zmijanje, onda nam to ništa ne znači”, rekao je Popović predstavljajući program 49. Kočićevog zbora.

Prvi potpredsjednik Organizacionog odbora napomenuo je da će zbor u čast velikog pisca početi u nedjelju u Bronzanom Majdanu u 13 časova, a trajaće do 31. avgusta kada će se u Stričićima održati centralna manifestacija.

“Program uključuje likovnu koloniju, dodjelu nagrade “Zmijanjče” i “Kočićeve nagrade” književnicima, izložbu, polaganje vijenaca na grob Petra Kočića u Beogradu, takmičenje u besjedništvu, tradicionalnu borbu bikova i još mnogo toga”, naveo je Popović.

Manifestacija će biti održana u Bronzanom Majdanu, Banjaluci, Beogradu i Stričićima, a novina ovogodišnjeg zbora je takmičenje u besjedništvu na kojem će učestvovati studenti pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Beograda.

Jubilarni zbor

“Želimo da Kočiću posvetimo mnogo više pažnje nego do sada i održavanjem ovoga zbora pokušaćemo da napravimo uvertiru za jubilarni 50. Kočićev zbor”, kazao je Vitomir Popović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/kocic-nije-samo-pisac-nego-brend/||claudebot