Andrićevi romani rasprodati za tren

Objavljeno: 30. 7. 2014 u 10:51h

Sabrani romani Ive Andrića objavljeni u jednoj knjizi privukli su rijeku čitalaca u banjalučke knjižare, a deset dana bilo je dovoljno da sa polica nestane i posljednji primjerak ovog izdanja.

andricevi romani

Djela srpskog Nobelovca u novom izdanju priredila je beogradska Izdavačka kuća “Laguna”, a nema sumnje da brojni ljubitelji pisane riječi rado čitaju romane “Na Drini ćuprija”, “Prokleta avlija”, “Gospođica” i “Travnička hronika”. Čitaoci koje smo sreli u potrazi za Andrićevim romanima pohvalili su i povoljnu cijenu knjige koja iznosu 18,90 KM.

U banjalučkoj knjižari “Kultura” kažu da je interesovanje za Andrićevu knjigu koja nosi jednostavan naziv “Romani” počelo i prije nego što se pojavila u štampanom izdanju.

“Djelo je kod nas stiglo sredinom jula, a svi primjerci rasprodati su u rekordnom roku. Interesovanje je ogromno, a sve generacije vole da čitaju Andrića”, rekao je Zoran Krupljanin iz knjižare “Kultura”.

Dodaje da čitaoci uglavnom prate sajt Izdavačke kuće “Laguna” gdje se unaprijed informišu o djelima koja tek treba da se pojave u knjižarama.

“Riječ je o kvalitetnom i tvrdom povezu, što je jedan od razloga zbog koga će mnogi baš ovom knjigom obogatiti svoju kućnu biblioteku”, kaže Krupljanin.

Ističe da su djela Meše Selimovića i Jovana Dučića takođe veoma tražena.

“Sudeći po ljudima koji dolaze u našu knjižaru klasici su najčitaniji, a među njima posebno mjesto pripada upravo Andriću, Selimoviću i Dučiću. Nisu zaboravljeni ni biseri svjetske književnosti – romani Fjorodora M. Dostojevskog i Lava N. Tolstoja”, kazao je Krupljanin.

Direktor marketinga “Lagune” Ana Marković ističe da su “Romani” Ive Andrića ljetnji hit bez presedana i poduhvat godine ove izdavačke kuće.

“Prvi tiraž od 4.000 knjiga rasprodat je za manje od 15 dana. Drugi tiraž u Srbiji bi trebalo bi da se pojavi danas, a u Republiku Srpsku stiže sledeće sedmice. Štampali smo 6.000 novih primjeraka”, rekla je Markovićeva.

Velikan srpske književnosti, Andrić je za vrijeme gimnazijskih dana počeo da piše poeziju i 1911. godine u “Bosanskoj vili” objavio je svoju prvu pjesmu “U sumrak”. Kao gimnazijalac, bio je vatreni pobornik integralnog jugoslovenstva, pripadnik naprednog nacionalističkog pokreta “Mlada Bosna” i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda iz stega Austrougarske monarhije.

Samačka soba

Ivo Andrić je tokom Drugog svjetskog rata, u tišini svoje iznajmljene samačke sobe u Prizrenskoj ulici u Beogradu, napisao tri od ukupno četiri romana. To su “Travnička hronika” (završen aprila 1942), “Na Drini ćuprija” (završena decembra 1943) i “Gospođica” (završena oktobra 1944). Roman-novelu “Prokleta avlija” objavio je 1954. godine. Za cjelokupni opus Andrić je 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost, “za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”, kako stoji u obrazloženju za dodjelu priznanja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/andricevi-romani-rasprodati-za-tren/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])