Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2014: U trci za nagradu 39 filmova

Objavljeno: 23. 10. 2014 u 09:30h

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2014” svečano će biti otvoren večeras u 20 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

slikacitava

Zaljubljenici u sedmu umjetnost imaće priliku da do 28. oktobra u takmičarskom dijelu programa pogledaju 39 filmova iz cijelog svijeta u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti “Fenidž art”.

“Najviše pristiglih filmova je iz Hrvatske, Rusije, Poljske, Francuske, Španije i SAD. Za glavnu nagradu će se takmičiti i dva filma iz BiH, “Svakodnevica” Igora Đurovića i “Lindžo” Jurinka Rajiča. Autori ovih filmova će biti gosti festivala”, rekao je direktor festivala Goran Dujaković.

Osim glavnog takmičarskog programa, kako je rekao za najbolji dječiji animirani film takmičiće se 13 filmova, a o pobjednicima će odlučiti tročlani žiri u sastavu: Iva Ćirić iz Srbije, Miodrag Manojlović iz BiH i Tomislav Gregl iz Hrvatske.

U okviru programa panorame biće prikazan 31 film, među kojima i “Smed” Zdravka Cvjetkovića i Sabine Pezo iz BiH.

Svi navedeni filmovi su selektovani od ukupno pristigla 425 filma iz 42 države svijeta.

U pratećim programima, posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove sa međunarodnog festivala “Trick” iz Štutgarta od čega 10 za odrasle i šest za djecu.

“Tu su i dva programa animiranih filmova francuskog studija animacije “Folimage”, kao i tradicionalni program na banjalučkom festivalu “Carton door 2014” kao presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem participira i banjalučki festival animiranog filma”, najavio je Dujaković.

Ove godine, kao i prethodnih, na festivalu će biti predstavljen peti broj strip časopisa “Parabellum”.

“On je izdavačko čedo Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”. Nastao je iz čistog entuzijazma i ogromne ljubavi prema devetoj umjetnosti”, podsjetio je Dujaković.

Strip

“Osim takmičarskog programa, u fokusu festivala će biti “priča” o jednom od najdugovječnijih aktivnih strip crtača na svijetu, Borivoju Dovnikoviću Bordi. U saradnji sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke, biće upriličena izložba karikatura, a tim povodom biće prikazan i dugometražni dokumentarni film “Bordo – vječna stripovska mladost”, kaže Goran Dujaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/medunarodni-festival-animiranog-filma-banjaluka-2014-u-trci-za-nagradu-39-filmova/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])