Održana projekcija filma “Dangerous acts” i predavanje Anne Barliant u Banjaluci

Objavljeno: 25. 8. 2014 u 20:15h

Projekcija dokumentarnog filma “Dangerous acts”, rediteljke Madeleine Sackler, te predavanje montažerke Anne Barliant, održani su sinoć u banjalučkom Domu Omladine, u organizaciji Američke ambasade u BiH i Kratkofila Plus.

dangerous acts 1 (1)

Riječ je o izuzetnom dokumentarnom ostvarenju sa snažnom porukom, koje donosi priču o surovosti života pod vladavinom “posljednjeg evropskog diktatora”, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Priča je ispričana kroz necenzurisane intervjue sa članovima bjeloruskog “Slobodnog teatra” i krijumčarene snimke, nastale na ulicama Minska tokom predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2010, sa protesta prije i nakon njih.

Teatar je danas podijeljen jer nekoliko članova živi i radi u egzilu, bez nade da će se uskoro vratiti kući. Uprkost tome, oni su cjelina, i dalje rade zajedno a 2011. godine su na najvećem pozorišnom festivalu u Edinburgu dobili nagradu za najbolju predstavu. Predstava govori upravo o nezakonitim predsjedničkim izborima i svemu što se dešavalo poslije njih, o hapšenjima, praćenju KGB-a, racijama, dok se inserti iz predstave mogu vidjeti i u filmu. Iz predstave, kao i svih ostalih segmenata filma, dopire univerzalni jezik otpora i borba za pravdu, kulturu i dostojanstvo, a film „Dangerous acts“ potvrđuje naše uvjerenje da moć umjetnosti i nade zaista može promijeniti svijet.

Tokom predavanja koje je održano nakon projekcije, montažerka filma Anne Barliant je govorila o tome kako je raditi kao montažer i šta znači pregledati hiljade sati materijala od kojeg treba napraviti dobru cjelinu. Rezultati takvog napornog rada upravo su djela kao što je “Dangerous acts” koji govori o opasnostima totalitarnih režima koji ne slamaju samo ljudske živote i porodice nego uništavaju i kulturu jednog društva.

Anne Barliant se osvrnula na posao montažera, te sa filmskim autorima i ostalim posjetiocima podijelila isustva rada u New Yorku i Americi, te spomenula kako i tamo možete naići na cenzuru i zabrane, a i da ponekad snimate vjenčanja da biste zaradili novac.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/odrzana-projekcija-filma-dangerous-acts-i-predavanje-anne-barliant-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])