“Mont d’Or” osvojio grand prix Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus

Objavljeno: 25. 7. 2014 u 14:35h

Grand Prix za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus 2014 dobio je belgijski film “Mont d’Or” rediteljke Karen Vazquez Guadarrama, za uvjerljivu glumu i priču u kojoj svako može da se prepozna.

31

Film prati naivnu, nevinu i nemoguću ljubavnu priču devetogodišnje Nine, koja se ludo zaljubljuje u momka svoje rođake sa kojom provodi odmor na selu. Na nespretan i pomalo komičan način, Nina se suočava sa ovim novim i nepoznatim osjećanjima.

Osim glavne, žiri je dodijelio još pet nagrada, a prvi put od početka festivala specijalnu nagradu žirija dobio je film koji se nije našao u takmičarskoj konkurenciji. U pitanju su filmovi snimljeni u sklopu projekta Kratkofil Junior koji je ove godine ostvaren u saradnji sa UNICEF-om u sklopu njihove kampanje „Govorimo o mogućnostima“.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je „Sjenka tvog osmjeha“ reditelja Alekseja Dmitrijeva iz Rusije, koji je prema riječim žirija vratio VHS kao medij na veliki ekran i time nas pdsjetio na mnoge lijepe uspomene.

Za elegantan i odmjeren način bavljenja kontroverznom temom, nagradu za najbolji dokumentarni film dobija „Najveći“ rediteljke Kataržine Gondek iz Poljske.

Nagradu za najbolji animirani film ove godine dobila su dva ostvarenja, i to film „Pande“ reditelja Matuša Vizara iz Slovačke i „Koda“ koji je režirao irski reditelj Alan Holly.

Film Boles slovenačke rediteljke Špele Čadež najbolji je regionalni film, sa svojom dirljivom pričom o samoći ostvarenu izvanrednom tehnikom animacije, likovima i atmosferom.

Nagradu publike osvojio je film “Audicija” iz Francuske, reditelja Pjera Ninea (Pierre Niney).

Dodjelom nagrada i prikazivanjem dokumentarnog filma „Pogrebnik“ zatvoren je osmi Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus 2014., na kojem su i ove godine sve festivalske večeri održane na prepunom otvorenom kinu banjalučke tvrđave Kastel.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/mont-dor-osvojio-grand-prix-medunarodnog-filmskog-festivala-kratkofil-plus/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])