Višak vjetra Dane Komljenata u Švajcarskoj

Objavljeno: 28. 7. 2014 u 12:45h

Film je nastao tako što sam u februaru prošle godine poslao malu kameru Dejanu Kaluđeru koji živi u Parizu. Dao sam mu nekoliko instrukcija i zamolio ga da snima svoju svakodnevicu, a on mi je snimke slao mejlom i tako smo se dopisivali.

komljenat

Rekao je ovo za “Glas Srpske” reditelj Dane Komljen iz Banjaluke čiji će kratkometražni film “Višak vjetra” svjetsku premijeru imati 13. avgusta na 67. filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj. Regionalna premijera biće nekoliko dana kasnije na 20. “Sarajevo Film festivalu”.

Priča govori o braći blizancima Dejanu i Bobanu. U filmu Dejan radi, jede, priča o zimskim bazenima, drveću i noći, a Boban pliva, vozi motor, priča o osmesima, gradovima i jugu – kaže Komljen.

Priča da se ideja za ekranizaciju rodila zbog susreta Bobana Kaluđera sa pedesetak rolni starog filma.

Boban će igrati u mom debitantskom dugometražnom filmu “Prije neprijateljstva”, ali uvideo sam da mu je nelagodno pri pomisli na snimanje, pa sam odlučio da pre dugometražnog moramo da napravimo kratki film – otkrio je Komljen.

Dio filma u kome se pojavljuje Boban snimljen je u Banjaluci u januaru ove godine. Ostvarenje obuhvata i arhivske snimke japanskih propagandnih filmova nastalih od početka pedesetih do kraja osamdesetih godina 20. vijeka. Riječ je o filmovima koji su godinama stajali u jednoj garaži.

Upoznajući Dejana i Bobana i posmatrajući bratski odnos, shvatio sam da su njihove dogodovštine i detalji iz japanskih filmova zapravo dve strane iste slike – kazao je Komljen dodajući da se veoma raduje se što će publika uskoro da pogleda njegov novi film.

Objasnio je da braća blizanci žive u sličnim okolnostima kakva se pojavljuje u filmovima iz Japana koji su ga inspirisali.

Komljen nekoliko godina unazad niže profesionalne uspjehe, a neki od njegovih nagrađivanih filmova su “Ja već jesam sve ono što želim da imam” koji je 2010. premijerno prikazan na Festivalu u Kanu. Na ovoj prestižnoj smotri pripala mu je treća nagrada u selekciji “Cinefondation”. Film “Oktobar” nagrađen je specijalnim priznanjem na “Sinema Sitiju” u Novom Sadu 2011. Režirao je i filmove “Sezona tišine”, “Tjelesna funkcija” i “Sitna ptica”.

Projekcije

Poslije regionalne sarajevske premijere film “Višak vjetra” Daneta Komljena biće prikazan i publici u drugim gradovima.

Film će biti i na “Pančevo Film festivalu”, kao i na Festivalu eksperimentalnog filma i videa “25 FPS” u Zagrebu – najavio je Komljen.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/visak-vjetra-dane-komljenata-u-svajcarskoj/||claudebot