Italija izazov za mlade muzičarke

Objavljeno: 16. 7. 2014 u 09:48h

Klavirski duo banjalučke Akademije umjetnosti, koji čine Nevena Marin i Ivona Kesić, krajem mjeseca nastupiće na muzičkom festivalu pod nazivom “U zvucima gradova”, koji se ove godine održava po šesnaesti put.

muzika

Banjalučka akademija već pet godina učestvuje u ovom projektu, a manifestaciju organizuje Asocijacija “Proggetto Musica” čije je sjedište u Udinama. Zanimljivo je da će ove godine biti održano 28 koncerata u isto toliko opština.

Nevena Marin i Ivona Kesić, koje studiraju u klasi profesora Biljane Jašić-Radovanović, održaće koncert 31. jula u crkvi San Zeno u mjestu Chiopris Viscone. Festival “U zvucima gradova” usmjeren je na razvoj mladih muzičara sa Balkana, kao i akademija i konzervatorija iz regija Friuli Venecija Đulija i Veneto.

Kazale su da učešće na festivalu smatraju velikim uspjehom i da im predstojeći nastup predstavlja veliku čast, jer će se naći među značajnim imenima iz svijeta muzike. Jedan od proslavljenih muzičara koji će nastupiti na ovoj manifestaciji je i slavni srpski violinista Stefan Milenković.

Pozvan je veliki broj muzičara svjetskog glasa. Na nama je velika odgovornost, jer treba da se predstavimo u najboljem svjetlu i sebe i Akademiju – kazala je Marinova.

Kesićeva je navela da će se njih dvije u Italiji predstaviti kompozicijom Roberta Šumana “Slike sa istoka”, “Moja majka guska” Maurisa Ravela i “Ruskim melodijama i plesovima” Sergeja Bortkijeviča.

Kako su nam ispričale kolege koje su ranije učestvovale na festivalu, organizacija je odlična, a i posjećenost je jako dobra – kazala je Marinova.

Profesor Biljana Jašić-Radovanović je podsjetila da su studenti banjalučke Akademije umjetnosti do sada na ovom festivalu održali osam uspješnih cjelovečernjih koncerata.

Svi studenti instrumentalnih smjerova i solo pjevanja, kao i kamerni ansambli mogu da se prijave za učešće na festivalu, a najbolje bira umjetnički direktor manifestacije Patricia Turicchia – kazala je Jašić-Radovanović.

Prvi nastup u inostranstvu

Mlade muzičarke Nevena Marin i Ivona Kesić, kao klavirski duo, sviraju dvije godine, do sada su više puta nastupale u Banjaluci. Ovo im je prvi koncert u inostranstvu i kazale su da sa nestrpljenjem čekaju da izađu pred publiku festivala u Italiji.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/italija-izazov-za-mlade-muzicarke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])