Odrastanje uz umjetnost

Objavljeno: 16. 5. 2014 u 09:15h

Institucije kulture u RS u svom umjetničkom programu, pravljenom tako da oplemenjuje duh svih generacija, nikada ne zapostavljaju i one najmlađe, za koje je odrastanje kroz umjetnost neophodno.

najmladji

Dokaz tome su bogati sadržaji koje organizuju muzeji i biblioteke gdje osnovci i srednjoškolci imaju priliku da pokažu svoj talenat. Organizatori programa poručuju da je ovakav vid obrazovanja i oplemenjivanja najmlađih od velikog značaja za izgradnju njihovih identiteta.

“Dječija biblioteka “Borik” godinama radi na tome, prije svega promovišući čitanje i individualni razvoj i obrazovanje svakog djeteta”, rekla je koordinator u ovoj biblioteci koja djeluje pri Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS Aleksandra Čvorović.

Objasnila je da su neophodne i različite socijalno-komunikacijske, kreativne i edukativne radionice u kojima mališani imaju priliku da učestvuju i obogate svoje znanje i vještine.

“U prostorijama biblioteke savjetujemo tinejdžere, nudimo im priliku da izrade rukotvorine, da se upoznaju sa školom bontona, geografijom, školom slikanja, glumom, kreativnim pisanjem, učenjem stranih jezika…”, istakla je Čvorovićeva.

I vrata Muzeja savremene umjetnosti RS otvorena su za najmlađu publiku pa su organizovali dvije radionice u okviru “Multimedija art projekta”.

“Prva video-radionica “Video-edicija 01” na čelu sa umjetnikom Mladenom Miljanovićem okupila je studente, mlade umjetnike, režisere, snimatelje i sve zainteresovane za video-umjetnost”, rekla je portparol Muzeja savremene umjetnosti RS Branka Šestić.

Podsjetila je da su u vrijeme održavanja izložbe “Time Being Time” imali trodnevnu radionicu stop animacije za polaznike Škole crtanja i slikanja “Dragaš”. Moderatori su bili likovni umjetnici Miodrag Manojlović, Renato Rakić i Nemanja Mićević koji su nizom vježbi, razradom scenarija i crtanjem knjige snimanja djeci približili animaciju kao jedan od načina kreativnog izražavanja.

Muzej RS takođe veliku pažnju poklanja djeci, pa Pedagoška služba realizuje brojne sadržaje.

“Mališani imaju mogućnost da obiđu stalnu postavku i tematsku izložbu, da učestvuju u radionicama grnčarstva, likovnim radionicama, u izradi nakita, slikanju na staklu”, kaže viši muzejski pedagog Dušanka Miholić.

Dodaje da svake godine organizuju “Proljeće u Muzeju”, kao i da pripremaju program povodom Nedjelje djeteta i Svjetskog dana djeteta.

Književnost

Na afirmaciji književnosti za djecu radi i banjalučka Podružnica Udruženja književnika Srpske koja organizuje književne susrete “Stanko Rakita”. U okviru ove manifestacije ustanovljena je i nagrada za najbolju knjigu za djecu koja nosi naziv po ovom srpskom piscu. Program obuhvata i druženje pisaca sa djecom, ali i predstavljanje književnih radova školaraca.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/odrastanje-uz-umjetnost/||claudebot