Razotkriveni Liliputanci

Objavljeno: 7. 5. 2014 u 10:04h

Premijera predstave “Put u Liliput” Ognjena Bogdanovića, koja razotkriva skrivene motive poznatog djela Džonatana Svifta “Guliverova putovanja”, privukla je veliki broj banjalučkih ljubitelja pozorišta.

lil

Predstava je odigrana u ponedjeljak uveče u Domu omladine, a rađena je u produkciji Pozorišta mladih DIS iz Banjaluke. Autor projekta Ognjen Bogdanović kazao je da je želio da razbije predrasude i pokaže da ovaj roman nije samo zabavno dječije štivo već nešto mnogo ozbiljnije.

“Htjeli smo da ukažemo na detalje koje smo pronašli čitajući knjigu. Predstava je udarac na čovječanstvo, politiku, religiju i kulturu”, rekao je Bogdanović.

U komadu je Sviftova ironija prikazana kroz više žanrova, a svaki glumac igra više likova. Kako kažu, predstavu su spremali više od mjesec, a probe su trajale devet časova dnevno.

“Ovo je predstava koja nastaje na sceni. Prvenstveno igram samog sebe, ali i Liliputanca, naučnika, itd. Mi ulazimo na scenu kao mi, a kasnije mijenjamo likove”, kazao je Ognjen.

Istakao je da su pronašli vrlo zanimljive činjenice u vezi sa Sviftovim djelom, pa su odlučili da pokažu drugu stranu literature za djecu.

“U Velikoj Britaniji je naređeno da se ova knjiga štampa kao dječije štivo i zabranjena je za čitanje odraslima”, istakao je Bogdanović.

U predstavi osim autora igraju i Anando Čenić, Dušan Urošević i Teodora Šipka.

“Igram samu sebe i Gulivera, dok se ostali glumci smjenjuju kao razni Liliputanci. Gulivera tumačim kao žena i u predstavi nije previše izražena muška uloga”, kazala je Šipka.

Dodala je da joj je rad na predstavi bio veoma zanimljiv, kao i da su joj zabavne brojne transformacije na sceni.

Nastavci

Ognjen Bogdanović podsjeća da “Guliverova putovanja” imaju i dva nastavka namijenjena odraslima.

“U tim dijelovima Guliver odlazi u zemlju čudovišta i u zemlju konja”, kazao je Bogdanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/razotkriveni-liliputanci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])