Nagrade potvrdile kvalitet filmova

Objavljeno: 16. 4. 2014 u 10:20h

Mladi reditelji iz Republike Srpske postigli su značajne rezultate na domaćim i evropskim filmskim festivalima, a nagrade su potvrdile kvalitet njihovog umjetničkog izraza.

film

Njihove filmske priče doživjele su nove živote obilazeći razne gradove, gdje ih je na velikom platnu pogledala brojna publika.

Talentovani student filmske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Dajan Javorac smatra da su festivali odlična prilika mladim stvaraocima za sticanje samopouzdanja. On je prve uspješne korake u karijeri napravio na festivalima u Crnoj Gori, Banjaluci, Beogradu, Sarajevu, Amsterdamu, Moskvi, Italiji… Poseban utisak na stručnu javnost ostavio je pričom filma “Praznovanje” koji je ušao u selekciju 15 najboljih studentskih ostvarenja iz cijelog svijeta na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu.

“Festivali su odlična prilika za mlade reditelje, jer nam tamo ljudi iz struke nagradama ili sugestijama ukazuju da smo na dobrom putu”, kazao je Javorac.

Pored toga što su ove filmske manifestacije mjesto gdje se mogu upoznati i sa drugim umjetnicima, kako kaže, važni su i zbog jačanja ugleda banjalučkog Univerziteta.

“Ako mi kao studenti Univerziteta u Banjaluci osvajamo nagrade u konkurenciji svih univerziteta na prostoru bivše Jugoslavije, to daje na važnosti Akademiji i privlači nove ljude da se upisuju kod nas. Festivali su odlični i za afirmaciju autora, jer se i mediji interesuju za nas poslije festivala”, istakao je Javorac.

Da je svaka nagrada značajna na svoj način, posebno za mlade stvaraoce koji se tek upoznaju sa svijetom filma i festivala, potvrdila je i mlada umjetnica Anja Kavić, student režije na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Zajedno sa Javorcem ona je nedavno osvojila “Zlatnu medalju Beograda” za najbolju produkciju filma na festivalu “Kratki metar” u Beogradu. Publici se predstavila dokumentarcem “Neke djevojke su veće od drugih” koji je nagrađen na festivalima u Moskvi, Novom Sadu i Tuzli.

“Nagrada na bilo kojem festivalu pokazuje da je film ostavio jako dobar utisak na publiku i na kritiku. Takođe je jako značajno da publika prihvati film”, smatra Kavićeva.

Još jedna pozitivna strana ovih filmskih manifestacija su, kako kaže, i radionice koje se održavaju u okviru festivala.

“Odlično je što zahvaljujući učešću na festivalima ostvarujemo kontakte sa kolegama iz svih dijelova svijeta i uspostavljamo saradnju s njima” kaže Kavićeva.

Rim

“Na festivalu “Kratki metar” u Beogradu bili su i selektori internacionalnog festivala u Rimu. Oni su pogledali sve filmove koji su prošli selekciju beogradskog festivala. Poslije toga su odlučili da moj film “Neke djevojke su veće od drugih” i “Praznovanje” Dajana Javorca prikažu u revijalnom dijelu rimskog festivala”, kaže Anja Kavić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/nagrade-potvrdile-kvalitet-filmova/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])