Belinda Božičković: Kain test izdržljivosti

Objavljeno: 22. 3. 2014 u 13:39h

Drama “Kain” govori o ponornim dubinama duše, o skrivenim Božijim putevima, o ljubavi i čežnji.

belinda

Ovim riječima mlada glumica Belinda Božičković opisuje sociološko-psihološku priču koja će u ponedjeljak u 20 časova otvoriti banjalučki “Aplauz fest 2014”. Ovaj festival trajaće do 27. marta u organizaciji DIS teatra na pozorišnoj sceni Doma omladine.

Četiri festivalska dana publika će imati priliku da osjeti koliko je jaka ljubav glumaca prema teatru i kakve se životne istine pojavljuju u pričama na sceni.

“Nekada je pozorište nastajalo kao kontra postupak datim okolnostima i stanju u državi, kao neka revolucionarna kulturna i umjetnička vizija. Danas nastaje od datih sredstava onih koji su te vizije davno zaključali u samice”, naglasila je Božičkovićeva.

Komad po tekstu “Skrkolije” Stamena Milovanovića koji će podići magičnu zavjesu festivala je predstava Belinde Božičković i njenih kolega Stevana Šerbedžije, Vladana Popovića i Nataše Perić.

“Predstava govori o sudbini dva brata. Lazara, čiji lik tumači Stevan Šerbedžija, koji boluje od cerebralne paralize, ali odiše duhovnom čvrstinom i Stojana, koga igra Vladan Popović, zdravog čovjeka koji je uskraćen za istinska osjećanja. Obuzet je kockom i živi u sjenci zavisti bolesnog i nadarenog brata”, objasnila je Božičkovićeva.

Ona je ostvarila uloge i na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, pa je publika imala priliku da je gleda u komadima “Putujuće pozorište Šopalović” i “S planine i ispod planine”. U drami “Kain” tumači lik Jelene.

” Ona je vlasnica butika i tipičan predstavnik malograđanskog društva. Ne posjeduje osjećaj za razumijevanje ljudskih muka i stradanja. Njoj je bitno malograđansko imati, a ne biti i bivstvovati”, kazala je Božičkovićeva.

Mlada glumica, svoje znanje proširila je i u režiji, pa uspješno završava drugu godinu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Nenada Bojića. Razlog zbog kojeg su se odlučili da na scenu postave ovu dramu je značajna tema kojom se ona bavi.

“Jedan od pokretača su bila pitanja koja su nas provocirala tokom rada na predstavi, a to su: Gdje su granice ljudske izdržljivosti? Gdje prestaje nada, a rađa se očaj? I šta taj očaj, rođen u ognju jednog revolta, nosi sa sobom? Kolika je veličina uma naspram nametnutih fizičkih limitiranosti?”, istakla je Božičkovićeva.

Značaj festivala

“Pozorišni festivali su veoma značajni, ali je njihov kvalitet sporan. Malo novca se izdvaja za kulturu. Nedostaje nam Studentski kulturni centar. Samim tim ne postoje uslovi da se festivali obogate i da budu nešto po čemu će Banjaluka biti prepoznatljiva. Kod ljudi se sve više gubi interesovanje za pozorište zato što je sve više neposvećenosti i odgovornosti radnika u kulturi”, kaže Belinda Božičković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/belinda-bozickovic-kain-test-izdrzljivosti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])