Zvuci flaute u novom svijetlu

Objavljeno: 20. 3. 2014 u 09:05h

Za koncert sam odabrala kompozicije koje “dokazuju” da se na flauti može izvesti više tonova istovremeno, kao i djela za koja je propisana koreografija.

flute

Rekla je ovo Marija Pilipović koja će večeras u 20.00 časova održati solistički koncert na flauti u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Umjetnica koja iza sebe ima veliki broj nastupa, kaže da publiku očekuje interesantan i raznovrstan program.

“Značajno je spomenuti da ću na koncertu izvesti isključivo kompozicije za solo flautu. Nadam se da će to ljubiteljima muzike biti novo i zanimljivo i da će uživati u djelima poznatih kompozitora savremenog doba”, kazala je Pilipovićeva.

Na ovom koncertu publika će imati priliku da čuje djela Ofermansa, Beria, Orešiča, koja predstavljaju jednu vrstu azbuke ili bukvara savremene literature za flautu.

“Kompozicije koje izvodim zahtijevaju korišćenje tzv. proširene tehnike na flauti i upravo daju jedno novo svjetlo na tehničke i zvučne mogućnosti ovog instrumenta. Upravo zahvaljujući ovim tehnikama stvorio se beskrajni niz zvučnih mogućnosti koje se još uvijek istražuju”, objasnila je umjetnica.

Prostor Muzeja savremene umjetnosti RS privukao je Pilipovićevu jer je riječ o značajnoj instituciji kulture, ali i zbog izložbe “IZ/UZETNOSTI – Savremene vizure kulturne baštine/Nove smjernice buduće stalne postavke”.

“Smatrala sam da koncert definitivno pripada ovom prostoru, jer će na ovaj način jedna savremena priča biti zaokružena”, naglasila je Pilipovićeva.

Publika

“Obaveza” umjetnika i društva je da izgrađuje, obrazuje i podstiče publiku da upozna, zavoli i cijeni različite vrste i stilove umjetnosti. Stvaraoci u svakom slučaju treba da budu ti koji će pokrenuti inicijativu za prisutnost umjetnosti u životu svih nas. Budemo li čekali da se društvena svijest probudi, to zaista može potrajati”, kaže Marija Pilipović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/zvuci-flaute-u-novom-svjetlu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])