Milan Rakulj: Lirika iz Poezije u kostima

Objavljeno: 17. 3. 2014 u 10:41h

Čitaoci moje nove poetske zbirke “Poezija u kostima” mogu da se unesu licem i dušom u ispovjednu liriku. Rekao je ovo mladi banjalučki pjesnik Milan Rakulj, čija je nova knjiga ugledala svjetlo dana u izdanju “Brankovog kola” iz Novog Sada.

Milan Rakulj

Pjesnik, koji je za svoj pjesnički prvenac “Gluvi putnik” dobio specijalnu nagradu “Stražilovo”, kaže da se svaki put raduje kada nastupa na manifestaciji posvećenoj Branku Radičeviću.

“Stražilovo je srpski parnas i naravno počastvovan sam, ne samo što će mi tamo biti predstavljena knjiga, nego što sam na tom brdu muza od objavljivanja prve knjige, slobodno mogu reći, redovan gost” kaže Rakulj.

Podsjeća da “Brankovo kolo” svake godine u martu, povodom Radičevićevog rođenja, promoviše pjesnike i poeziju praveći “Brankove dane”, a u septembru manifestaciju “Brankovo kolo”.

“Jednostavno, njima mnogo dugujem, jer su u meni prepoznali talenat i obezbijedili mi štampanje dvije knjige pjesama. Čast mi je što govorim poeziju i u gradskoj biblioteci u Novom Sadu, čuvenoj karlovačkoj gimnaziji, u kući Đure Jakšića u Beogradu i u tamošnjoj gradskoj biblioteci”, ističe Rakulj.

Ipak, jedan nastup za mladog pjesnika uvijek je naročito važan.

“Poseban ugođaj za pjesnike, mjesto koje odiše poezijom, od Branka Radičevića preko Miloša Crnjanskog do danas, predstavlja upravo Stražilovo”, smatra Rakulj.

Sa posebnim emocijama pjesnik se sjeća promocije svoje knjige pjesama 2010. u Banjaluci.

“Mogu se pohvaliti da su neki ljudi ostali napolju, jer zbog gužve nisu mogli ući na promociju. Svakako da planiram promovisanje “Poezije u kostima”. Moguće je da ću napraviti zajedničku promociju sa Goranom Gavrićem Grgom, koji će predstavljati knjigu “Tunel”, kazao je pjesnik.

Ukazao je na činjenicu da su gotovo svi podaci o srpskim pjesnicima dostupni na internetu.

“Dakle, to je direktni dokaz o čitanosti poezije, gdje čitalac najlakšim mogućim putem može doći do onog što želi, ali putevi moraju da se grade i na drugim poljima”, smatra Rakulj.

Čitalačka publika

Književnik Nenad Grujičić kaže u jednoj svojoj pjesmi: “Poezija ima svoje ljude” i to je istina. Takođe je istinita i izjava Antonija Pušića da poezija ima lošu infrastrukturu i da su tu muzičari i glumci nad pjesnicima u prednosti, jer lakše dolaze do publike – kaže Milan Rakulj.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/milan-rakulj-lirika-iz-poezije-u-kostima/||claudebot