Predstavljena knjiga Dobrice Ćosića – ”Bosanski rat”

Objavljeno: 23. 3. 2012 u 13:41h

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, sinoć je predstavljena knjiga ”Bosanski rat” Dobrice Ćosića.

Knjigu je pripremila  ćerka Dobrice Ćosića, Ana Ćosić-Vukić, koja je napisala i prolog knjige. Promocija knjige odvila se u prijemnom holu, na spratu biblioteke. Brojnoj okupljenoj publici obratili su se:

  • Gordana Milosavljević, predstavnica Službenog glasnika,
  • prof. dr Darko Tanasković
  • prof. dr Duško Pevalja i
  • književnik Vladimir Kecmanović.

Knjiga ”Bosanski rat” u izdanju Službenog glasnika, predstavlja knjigu literarne i dokumentarne prirode. Pisana je kao cjelovit skup autorovih rukopisa, memoara i isječaka iz sopstvenih dnevnika, koji jasno prate period stvaranja Republike Srpske. Ovo nije prva knjiga tog karaktera dokumentarnog spisa; naime, Ćosić je tu političku nedoumicu i neslaganje prenosio perom i u svojim prijašnjim dokumentarnim romanima: “Vreme zla”, “Piščevi zapisi”, “Srpsko pitanje”, “Kosovo” i dr.

Pokoja riječ o knjizi

Samu uvodnu riječ u promociju knjige dao je prof. dr Darko Tanasković, orijentalista i diplomata, te bivši ambasador SRJ u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu.

”Bijele korice knjige sa naslovom u crvenoj boji simbolički prikazuju krvavi trag žrtvi na bijelom bosanskom snijegu. Ovu knjigu treba pročitati; to nije još jedna knjiga o istoriji srpskog naroda isprepletena ličnim stavom pisca. Ova knjiga je čisto dokumentarnog karaktera, zasnovana na činjenicama i dokazima. Dnevničkih je strukturizama i uvodi čitaoca u pomnije detalje istorije rata u BIH. Ona je zvanična istina o ratu koji je srpski narod prikazao kao glavne krivce”, rekao je Tanasković.

Autorovo djelo opisuje parolom ”život je romanopisac”, a samog Ćosića poredi sa Hamletom i njegovom vječnom nedoumicom ”biti ili ne biti”.

”Dobrica je mijenjao mišljenja ali nikada ideju. On je uvijek bio za ‘biti’, dodaje Tanasković.

S obzirom da se Ćosić poziva na knjigu prof. Nikole Koljevića, potpredsjednika RS u doba rata, prof. dr Duško Pevulja djelo poredi sa grčkim dramama, ”koje uvijek završavaju smrću glavnih junaka, a životom njihovih ideja”.

”Tragična je sudbina prof. Nikole Koljevića, ali ideja o jednoj republici je ostala, i zato ga čini uzvišenim. Ćosić je čovjek koji se neprestano koleba da da ostavku na predsjedničko mjesto”, rekao je Pevulja i nastavlja: ”Da se narodu služi uvijek i bezuslovno, riječi su kojima se vodi Ćosić, a fabuliranjem srpske sudbine XX vijeka, ističe podudarnost između sebe i literarnog junaka. Svjedoči kako se kao čovjek, pisac i političar osjećao razapet između mira i nepravde, rata i pakta, sankcija i izolacije, izdaje RS i njenih boraca. On jednostavno, dokumentovanim izvornim činjenicama donosi uravnoteženu sliku o ljudima tog perioda.”

Osnovni zaključak pisca knjige “Bosanski rat” Dobrice Ćosića jeste da je Republika Srpska, koja je međunarodno verifikovana Dejtonskim sporazumom, najveća pobjeda u XX vijeku gledano iz svesrpske perspektive, objasnio je Pevulja.

Književnik Vladimir Kecmanović sa literarnog aspekta je dao kritike ovom djelu, dajući mu titulu paradoksalnog nihilizma i uopšte načina predstavljanja istorijskih činjenica i aspekata poduprtih dokazima u ovom djelu.

Akademik Dobrića Ćosić obratio se okupljenima putem video linka, jer nije mogao lično prisustvovati iz zdravstvenih razloga.

Knjigu svakako trebate pročitati, jer, teško je donijeti sud o nečemu po koricama ili naslovu. Knjiga je isključivo dokumentarnog karaktera, zasnovana na činjenicama i dokazima. Nije sredstvo rasipa mržnje na ovim prostorima. Ne može ni biti. Mržnja ovdje ionako postoji i u zatišju čeka povod… neku knjigu, ili pak nekog hrabrog, ko se usudi progovoriti o tabu temama na našem malom brdovitom Balkanu…

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/predstavljena-knjiga-dobrice-cosica-bosanski-rat/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])