U BiH uhapšena Hrvatica, narko-bos sa Interpolove potjernice

Objavljeno: 26. 2. 2015 u 16:30h

Mirelu Hasanović, (32) hrvatsku državljanku čije je ime italijanska policija stavila na Interpolovu potjernicu zbog pripadnosti narkobandi koja je prilikom hapšenja imala kod sebe drogu vrijednu tri miliona evra, uhapsili su granični policajci u BiH kada je preko prelaza Gradina kao putnica u automobilu pokušala da iz te zemlje uđe u Hrvatsku.

Italijani je smatraju koordinatorkom kurira u velikoj narkobandi, a 2011. bila je uhapšena u akciji pod šifrom “Adriatiko” zajedno sa svojim momkom, narkobosom Fabiom Koronom i još petoricom saučesnika. Nakon izlaska iz italijanskog pritvora skrivala se u zemljama bivše Jugoslavije navodno koristeći lažne identitete.

Graničnim policajcima na Gradini upalio se alarm i shvatili su da pred sobom imaju svjetsku mafijašicu.

Naime, 2011. italijanska finansijska policija prikupila je dokaze i odlučila da finišira dvoipogodišnju operaciju po čijem su nalogu italijanski i holandski policajci pratili i prisluškivali šaroliku narkobandu koja je na mjesečnom nivou zarađivala milione evra.

Rezultati akcije su razveselili Italijane, jer je razbijena banda od 19 članova koja je švercovala razne vrste droge u kutijama hrane za mačke “Viskas” iz Sjeverne Evrope, prvenstveno Holandije, u italijansku regiju Abruko i koja je predstavljala ozbiljnu prijetnju mafijaškoj grupi Ndrangeta koja u toj istoj regiji ima ekskluzivno pravo za trgovinu kokainom.

Kako je sve počelo? Prije katastrofalnog zemljotresa koji je 6. aprila 2009. gotovo sravnio sa zemljom L'akvilu, dio osumnjičenih stekao je poznanstva po Holandiji i Njemačkoj. Dogodio se zemljotres, a na području poharanom katastrofom mnogi su u L’Akvili ostali bez članova porodice i krova nad glavom. Među očajnim stanovnicima, narkodileri su pronašli desetak osoba koje su pristale da postanu dio njihovog švercerskog lanca.

“Dobićeš 10.000 evra ako odglumiš turistu. Odvezi kamper za Holandiju. Javi se mom čovjeku, preuzmi robu i vrati se u Abruco. I usput, ako imaš nekog ko bi postao dio tima, angažuj ga. Što nas je više, to bolje, a i više je love”, govorio je jedan od osumnjičenih žrtvama potresa.

Svaki cent je bio dobrodošao, a tada 28-godišnji Umberto Martire bio je prikazan kao finansijer narkobiznisa. Droga i novac slivali su se u Abruko i u sjeverni Lacio, samo što se banda u pojedinim, ljetnjim trenucima i previše opuštala. Istraga je pokazala da su u samo pet mjeseci uspjeli da prošvercuju više od 200 kilograma droge. Mirela se angažovala maksimalno i postala dobrostojeća djevojka narkobosa koji u svom vlasništvu ima desetak nekretnina i vozila.

Hiljade minuta snimljenih šifrovanih razgovora, dokumentacija, korespodencija preko društvenih mreža i snimci kamera tokom sprovođenja mjera praćenja dali su samo dodatnu težinu podnesenoj kaznenoj prijavi koja ekipu sumnjiči za dilovanje veće količine heroina, hašiša i marihuane

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-bih-uhapsena-hrvatica-narko-bos-sa-interpolove-potjernice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])