Evro razjedinio Evropu, a trebalo dodatno da je poveže

Objavljeno: 1. 2. 2015 u 12:17h

Profesor na Kolumbija univerzitetu Džozef Štiglic rekao je da ništa nije razjedinilo Evropu kao evro, iako je to bio eksperiment koji je evropske države trebalo dodatno da poveže.

evro valuta

U intervjuu za CNBC Štiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, smatra da bi evrozona trebala ostati zajedno, ali ako se i raspadne, za ostatak Evrope bolje bi bilo da je napusti Njemačka nego Grčka. “Njemačka je pravi problem EU”, ocjenjuje on.

“Većina ekonomista se slaže da bi to bilo najbolje rješenje za Evropu: ako se evrozona mora raspasti, neka je napusti Njemačka. Marka bi ojačala, a njemačka privreda oslabila. Možda bi tada shvatili koliko im je potrebna evrozona i bili skloniji tome da pomognu slabijim ekonomijama”, kaže Štiglic.

Komentarišući pobjedu Aleksisa Ciprasa i njegove Sirize na izborima u Grčkoj, Štiglic je rekao da je Evropa zrela za promjene, te podsjetio da Grčka nije jedina članica evrozone koja ima velikih privrednih problema.

“Politika koju je Evropa nametnula Grčkoj jednostavno nije funkcionisala. Isto vrijedi za Španiju i za druge zemlje. Grčka je napravila nekoliko grešaka, ali Evropa je napravila još veće greške. Lijekovi koji su im davali bili su otrovni. Doveli su do većih dugova i slabije privrede. Ako Grčka izađe iz evrozone, mislim da će joj biti bolje nego sad. Trebaće da prođe period prilagođavanja, ali privreda će im rasti. Kada to vide Španija i Portugalija, i oni će shvatiti da postoji alternativa”, smatra Štiglic.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evro-razjedinio-evropu-a-trebalo-dodatno-da-je-poveze/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])