Na duvanu ubrano 30,8 miliona više

Objavljeno: 29. 1. 2015 u 14:05h

Prihodi od akciza na duvan iznosili su prošle godine 757,9 miliona KM i povećani su za 30,8 miliona u odnosu na 2013. godinu.

6

U izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da je tržište duvana stabilizovano u vrlo kratkom periodu zahvaljujući izmjenama Zakona o akcizama. Izmjene tog zakona primjenjuju se od 1. avgusta 2014. godine, a glavne novine odnose se na uvođenje specifične akcize na rezani duvan i njeno godišnje usklađivanje sa rastom minimalne akcize na cigarete. Ta akciza u prošloj godini iznosila je 78 KM po kilogramu, a odlukom Upravnog odbora UIO u ovoj godini je povećana na 80 maraka.

U izvještaju se dodaje da je postignut jedan od ciljeva izmjena zakona da u prvom koraku bude dostignut nivo prihoda iz rekordne 2012. godine. Naglašava se da su trendovi na tržištu duvana prije usvajanja izmjena ovog zakona bili izuzetno loši i da je eskaliralo prebacivanje potrošača sa cigareta na rezani duvan podstaknuto rastućim jazom u poreskom opterećenju cigareta i rezanog duvana.

“Prelazak velikog broja potrošača sa cigareta na rezani duvan doveo je do jačanja poreske utaje, tako da je u prvom polugodištu 2014. zabilježen pad prihoda od akciza na duvan od deset odsto”, ističe se u izvještaju.

Navedeno je i da je najava velikog povećanja akciza na rezani duvan dovela do povećane potrošnje neoporezovanog nebrendiranog duvana.

“Da postoji potražnja izvan registrovane pokazuje podatak da je za sedam mjeseci uvezeno 18 odsto više papirića za mašinsku proizvodnju cigareta, što ne odgovara silaznom trendu domaće proizvodnje cigareta. Nakon stupanja na snagu izmjena zakona došlo je do velikog preokreta. U samo četiri mjeseca kumulativna potrošnja domaćeg oporezivog rezanog duvana svedena je na nivo iz 2013. godine, a količine uvoznog rezanog duvana su smanjene za 32 odsto”, dodaje se u izvještaju.

Direktor bijeljinskog preduzeća “Duvan” Svetozar Mihajlović kaže, međutim, da su izmjene Zakona o akcizama doprinijele samo povećanju crnog tržišta.

“To je samo pospješilo crno tržište. Te izmjene su jednostrano donesene bez sagledavanja negativnih posljedica koje one donose”, rekao je Mihajlović i dodao da proizvođači cigareta rade manjim kapacitetom nego ranije, što utiče i na proizvođače duvana, jer smanjuje tražnju za duvanom.

Pad potrošnje

U izvještaju se ističe da je u 2014. zabilježen pad potrošnje cigareta za 8,4 odsto, a izraženiji je bio kod onih domaće proizvodnje.

“Navedeni pad potrošnje cigareta može se smatrati prihvatljivim s obzirom na činjenicu da je početkom 2014. povećana akciza na cigarete. On je u skladu sa trendovima u drugim državama u situaciji kada se povećavaju akcize na cigarete”, dodaje se u izvještaju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-duvanu-ubrano-308-miliona-vise/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])