Pod lupom aranžmani za odlazak na Mundijal u Brazil

Objavljeno: 28. 1. 2015 u 12:32h

Agencija za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH izuzela je dokumentaciju iz Fudbalskog saveza BiH.

bb

Iz SIPA nisu mogli govoriti o detaljima provjera koje vrše njihovi inspektori, ali prema informacijama istražioci su zainteresovani za aranžmane Saveza sklapane s različitim agencijama i preduzećima u vezi sa putovanjima igrača i zvaničnika Saveza na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu prošle godine. Potpredsjednik FS BiH Darko Ljubojević upoznat je sa akcijom SIPA, ali nije htio da komentariše ono što se desilo.

“Sve što smo imali da kažemo napisali smo u saopštenju za javnost. Stigla je anonimna prijava i potpuno podržavamo rad svih istražnih organa, jer znamo da je sve urađeno po propisima. Savez funkcioniše bez ikakvih anomalija i očigledno je da su neki ljubomorni što je tako”, rekao je Ljubojević.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo ljudi koji ne žele dobro Savezu.

“Neki su uvrijeđeni što za njih nema mjesta u FS BiH i na ovaj način žele da bace sjenku na sve pozitivno i dobro što smo uradili minulih godina. Takođe, nadaju se da će preko noći doći do mjesta za koja misle da im pripadaju i vjerovatno je anonimna prijava stigla o jednog ili više ovakvih ljudi”, rekao je Ljubojević.

Ovo je treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da inspektori SIPA ulaze u prostorije Saveza kako bi upotpunili istragu vezanu za ugovore o poslovanju i sponzorstvima ove fudbalske asocijacije. Istražioci su posebno zainteresovani za fakture i ugovore koje je Savez sklapao sa turističkom agencijom “Centroturs”. Sumnja se da je riječ o fakturama za avionske letove ili hotelski smještaj koje su navodno višestruko uvećavane, a pod posebnom lupom istražilaca su fakture koje su plaćane za avionske letove reprezentativaca sa destinacija na kojima igraju do mjesta na kojima se okupljala reprezentacija. Kako se sumnja te su fakture najmanje dvostruko skuplje od uobičajenih cijena karata. Na osnovu izuzete dokumentacije pokušaće se istražiti i istinitost navoda o “naduvanim” cijenama avionskih karata za čelnike Saveza, članove stručnog štaba i reprezentativce BiH, a posebno karte koje su kupovane za let iz SAD, gdje su bili na pripremama, ka bazi reprezentacije u Brazilu pred početak Svjetskog prvenstva.

“Zna se da je poslije Brazila podnijeto nekoliko prijava protiv FS BiH od strane nezadovoljnika poput suspendovanog člana Izvršnog odbora Amera Halepa u kojima se govori o navodnim nepravilnostima u radu Saveza. Osim SIPA te navode do sada su provjeravali Kantonalni i Federalni MUP, ali su dobar dio odbacili jer su se pokazale neutemeljenim”, rekao je Begić koji je istakao da ga više brine kontinuirani pritisak na Savez od strane jednog novinara Federalne televizije koji je svoji komentarom uzburkao strasti – rekao je predsjednik FS BiH Elvedin Begić.

SIPA je potvrdila da je i ranijih godina u više navrata postupala po anonimnim prijavama, te zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH, koje se odnose na provjere poslovanja u FS BiH. O svim preduzetim mjerama i radnjama SIPA je Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostavila odgovarajuće izvještaje, koji su rezultirali podizanjem optužnica i pravosnažnim presudama Suda BiH.

 Ušanović i Kureš

Bivši generalni sekretar FS BiH Munib Ušanović od 2012. nalazi se u zeničkom zatvoru na izdržavanju četvorogodišnje kazne na koju je osuđen 2011. godine. Ušanović i bivši sekretar FS BiH za finansije Miodrag Kureš osuđeni su na po četiri godine zatvora zbog porezne utaje i zloupotrebe položaja. Sud je naredio oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog djela zloupotreba položaja u iznosu od 248.147 KM i 42.110 evra. Tužilaštvo BiH je Ušanovića i Kureša teretilo da su od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga te na plate i doprinose, čime su budžet FBiH oštetili za znatan iznos, te da su od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine zloupotrebom svog službenog položaja pribavili znatnu imovinsku korist nelegalnim putem.

Teodoridis

Sjednici Izvršnog odbora na kojoj je usvojen izvještaj o poslovanju FS BiH, 2. septembra 2014. godine, prisustvovao je i direktor nacionalnih saveza UEFA Teodor Teodoridis.

“On je istakao da je ekspediciju u Brazilu činio minimalan broj putnika, poredeći to sa brojem putnika ostalih učesnika. Naglasio je da poslujemo domaćinski i racionalno, istakavši da smo potrošili mnogo manje novca u odnosu na troškove drugih saveza”, rekao je Ljubojević.

Putnici

FS BiH oglasio se saopštenjem u kojem je naveo da je u Brazil putovalo 30 putnika među kojima su bili članovi Izvršnog odbora, predstavnici sponzora i drugi.

Tačno je da su pripadnici SIPA i drugih nadležnih organa, na osnovu nekoliko prijava koje su podnesene Tužilaštvu BiH, od kojih je neke podnio suspendovani član Izvršnog obora FS BiH Amer Halep, a neke su anonimne, u skladu sa zakonskim propisima, pokrenuli proceduru provjere navoda iz tih prijava. Pri tome, od FS BiH zatraženo je dostavljanje informacija i dokumentacije vezane za te prijave, pri čemu nije bilo nikakvog spektakularnog upada u prostorije Saveza, stoji između ostalog u saopštenju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pod-lupom-aranzmani-za-odlazak-na-mundijal-u-brazil/||claudebot