Devet činjenica o osjećanju krivice koje niste znali

Objavljeno: 28. 1. 2015 u 17:01h

Osjećaj krivice predstavlja duševno stanje koje pokazuje da su vaši postupci nanijeli (ili će nanijeti)  fizičku ili psihičku bol nekoj drugoj osobi. Ona se najčešće javlja u kratkim signalima kojima se, obično, ne pridaje veliki značaj. Predstavlja veliki dio svakodnevnog života ljudi te, ako je ne uzmete za ozbiljno, može napraviti veliki haos u vašim životima. Sledeće činjenice vjerovatno niste znali.

r1

Krivica “štiti” međuljudske odnose

Krivica pomaže u održavanju dobrih odnosa, jer sam osjećaj da ste negdje pogriješili predstavlja određeni oblik signala koji se nalazi u vašoj glavi. Taj signal neće nestati dok ne uradite nešto što (vjerovatno već i sami znate) biste trebali.

Koliko u prosjeku traje osjećaj krivice?

Istraživanja pokazuju da, ako saberete sve trenutke kada ste se osjećali krivim za nešto, to i nije zanemariv vremenski period. To je posebno važno, jer krivica može biti korisna u malim dozama. U prosjeku, osjećaj krivice (zbirno) imamo pet sati sedmično.

Riješite se osjećaja krivice na vrijeme

Ako već duže vrijeme živite sa osjećajem krivice, sigurno imate problem da normalno funkcionišete. Vaša koncentracija je potpuno slaba i stalno razmišljate o pogrešnim stvarima koje ste uradili. Što se prije “olakšate“, prije ćete i nastaviti sa normalnim životom.

r2

Zbog griže savjesti ne razmišljate pravilno

Kada se osjećaj krivice pomiješa sa pažnjom koja je neophodna za posao, porodicu ili život uopšte, osjećaj krivice obično i pobijedi. Koncentracija, kreativnost i produktivnost znatno su niži kada predugo nosite krivicu u sebi.

Zbog osjećaja krivice ne uživate dovoljno u životu

Čak i najblaži osjećaj krivice vas može spriječiti da u potpunosti uživate u životu. Zbog njega možete odlučiti da, primjera radi, ne odete na rođendansku proslavu najboljeg prijatelja ili možda u potpunosti ne uživate na pošteno zasluženom godišnjem odmoru.

Zbog osjećaja krivice možete biti skloni samokažnjavanju

Dobby efekat je fenomen koji se odnosi na psihološku tendenciju da se osobe zbog osjećaja krivice samokažnjavaju. Po njima, fizička bol predstavlja izuzetno efikasan način da se riješe osjećaja krivice.

r3

Osjećaj krivice dovodi do izbjegavanja određenih osoba

Iako ste već nekome nanijeli nepravdu, često nesvjesno možete pogoršati stvari, jer ćete se distancirati (zbog osjećaja krivice) od te osobe. Izbjegavanje određene osobe se može raširiti i na ljude blisko vezane za nju pa čak i na mjesta na koja ona izlazi.

Od osjećaja krivice do ogorčenosti

Ako zbog nekoga imate grižu savjesti, ta osoba će je iskoristiti da manipuliše vama. Primjera radi neko vam kaže:“Ti me nikada ne zoveš.“ Ova opaska će vas vjerovatno natjerati da pozovete tu osobu, ali isto tako, natjeraće vas da imate još manju želju da je nazovete u budućnosti. Zbog toga osjećaj krivice može nanijeti veću štetu u odnosima nego što mislite.

Osjećaj krivice izgleda često “teži” nego što ustvari jeste

Osobe koje se zbog nečega osjećaju krivima, često imaju nisko mišljenje o sebi. Primjera radi, često za sebe misle da imaju više kilograma nego što vaga pokazuje te da im je potrebna mnogo veća fizička aktivnost kako bi se riješili tog viška.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/devet-cinjenica-o-osjecanju-krivice-koje-niste-znali/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])