Prva žrtva virusa H1N1

Objavljeno: 27. 1. 2015 u 20:17h

Jedna žena preminula je na Klinici za anesteziologiju u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla od virusa H1N1.

N1H1

Ersija Aščerić-Mujedinović, portparol ove zdravstvene ustanove, saopštila je da joj nije poznato da li je preminula pacijentkinja bila hronični bolesnik niti koliko je vremena provela u UKC Tuzla.

Prema njenim riječima, ta žena je preminula u petak, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi na liječenju je i jedna pacijentkinja koja ima virus H3N2, takođe vrstu gripa, ali koju prate teža klinička slika i komplikovaniji simptomi.

“Pacijentica koja je zadržana na intenzivnoj njezi nalazi se u teškom stanju”, potvrdila je Ašerić-Mujedinovićeva.

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, demantovala je danas informaciju koja se pojavila na portalima da se radi o pojavi ptičjeg gripa u BiH  i pojasnila da je riječ o H1N1, odnosno sezonskom gripu, koji je ranije pogrešno nazivan svinjskim.

“Ovo je period u godini kada virusi najviše cirkuliraju i trenutno imamo prijavljenu umjerenu, a u nekim područjima i pojačanu aktivnost gripa i to je zasad sasvim očekivano”, naglasila je Ravlija.

Poručuje da stanovništvo nema čega da se plaši, jer se radi o uobičajenom broju oboljelih za ovo doba godine, kada su ovi virusi najaktivniji.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da intenzivno prate epidemiološku situaciju na terenu.

Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, kazala je da je tip gripa H3N2 takođe vrsta sezonskog gripa, a da je vakcina protiv njega sadržana u ovogodišnjoj vakcini protiv sezonskog gripa.

Ona je precizirala da je od početka sezone, tačnije od početka novembra prošle do polovine januara ove godine, u svim domovima zdravlja Republike Srpske ukupno registrovano 23.065 akutnih respiratornih infekcija, dok je prijavljeno ukupno 7.225 oboljenja sličnih gripu.

Mrđa je dodala da u RS nema prijavljenih epidemija gripa. Apelovala je na stanovništvo da zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru sa većim grupama ljudi, kao što su škole, čekaonice, sredstva javnog prevoza i slično, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojima se živi i radi.

Iz Instituta naglašavaju da u narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak, kao što su starački domovi, za njegu lica sa posebnim potrebama.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prva-zrtva-virusa-h1n1/||claudebot