Ne brinite, ovaj asteroid će nas promašiti

Objavljeno: 26. 1. 2015 u 10:51h

Masivni asteroid danas će proći pored naše planete, a u 17:19 po našem vremenu naći će se na najmanjoj udaljenosti.

ast

Asteroid veličine pet fudbalskih terena danas će biti najbliži Zemlji, a oni koji imaju sreće da žive u dijelovima svijeta u kojima je najavljen vedar dan, moći će da ga posmatraju uz pomoć običnog dvogleda.

Riječ je o asteroidu 2004 BL86 koji će danas, 26. januara, proletjeti pored naše planete na udaljenosti od svega 1,2 miliona kilometara što je tri puta veća distanca od udaljenosti Zemlje od Mjeseca.

Svaki objekat koji priđe Zemlji na udaljenosti manjoj od oko 20 jedinica udaljenosti od Mjeseca smatra se potencijalno opasnim. Takođe, objekti koji prelaze veličinu od 100 do 150 metara u prečniku smatraju se opasnim po našu planetu. 2004 BL86 prelazi oba parametra sa svojim prečnikom od čak 900 metara.

Asteroid će biti najbolje vidljiv između 17:07 i 17:52 sati po našem vremenu, a u 17:20 naćiće se na oko 20 stepeni iznad istočnog horizonta.

Na kraju svoga “puta” preko neba, asteroid će se nalaziti na području sazvježđa Rak.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ne-brinite-ovaj-asteroid-ce-nas-promasiti/||claudebot