Bilal Bosnić tvrdi da nije kriv

Objavljeno: 26. 1. 2015 u 13:57h

Bilal Bosnić, optuženi za terorizam koji je poznat i kao neformalni vođa selefijskog pokreta u BiH, pred sudijom Suda BiH danas je kazao da se ne osjeća krivim za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

bb

Prije nego što se izjasnio o krivici, na upit sudije Mire Smajlović kazao je kako niko nije uticao na njegovo izjašnjenje.

“Nisam nesiguran i niko nije uticao na mene”, rekao je Bosnić.

Podsjećamo, protiv Bosnića je krajem prošlog mjeseca podignuta optužnica prema kojoj ga se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice u BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u zajednicama kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže, objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH, pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku. Te organizacije je Savjeta bezbjednosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama i grupama. Učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku spomenuti državljani BiH su izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, od kojih su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali Bosnićeva javna predavanja, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Podsjećamo, Bosnić je u policijskoj akciji ”Damask”, koja je provedena u septembru, uhapšen i pritvoren zajedno sa Avdulahom Hasanovićem, Enesom Mešićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom.

Bosnić je zadržan u pritvoru dok su ostali osumnjičeni za ista djela ubrzo pušteni na slobodu.

Akcija ”Damask” imala je i svoj nastavak te je prilikom hapšenja sredinom novembra privedeno 11 osoba i to zbog njihovog ratovanja u Siriji i Iraku.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bilal-bosnic-tvrdi-da-nije-kriv/||claudebot