Srbija: Porast nasilja u porodici, najčešće žrtve žene

Objavljeno: 24. 1. 2015 u 15:46h

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je danas sastanak sa javnim tužiocem Zagorkom Dolovac, a na kojem su prisustvovali direktor policije Milorad Veljović i načelnici policijskih uprava, kako bi razgovarali o problemu nasilja u porodici.

zrtva zene

Nakon sastanka, Stefanović je rekao da je evidentiran porast broja krivičnih djela koja se vezuju za nasilje u porodici te da je danas razgovarano, ne samo o teoriji, već o konkretnim stvarima koje policija i tužilaštvo mogu uraditi u zaštiti žrtava i pravosnažnoj osudi počinioca nasilja u porodici.

“Čuli smo od policije i tužilaštva jedan broj problema sa kojima se ljudi suočavaju u procesuiranju ovih dela jer su ovo specifična krivična djela, zbog specifičnog odnosa između žrtve i počinioca. Veoma često se dešava da imamo povlačenje krivičnih prijava, izmenu izjave žrtava i to komplikuje rad policije i tužilaštva”, rekao je Stefanović u izjavi novinarima.

Navodeći da žele da ohrabre sve žrtve da prijave sve slučajeve, Stefanović je naveo da su danas dogovorili kako da unifikuju evidencije koje vode te da žele da te evidencije budu transparentne, kako bi se moglo govoriti o tačnom broju izvršioca ovih djela i dodao:

“Postoje problemi zato što se svako djelo koje se izvrši u porodici ne vodi kao krivično djelo nasilja u porodici, čak i kada su to najteža krivična djela, ali možemo da vodimo specifične evidencije za lica, kojima ćemo faktički imati jednu jedinstvenu jasnu evidenciju i pratiti od početka do kraja čitav slučaj do njegovog sudskog epiloga”.

Ističući da je potrebno izvršiti dodatnu edukaciju policijskih službenika, što tužilaštvo već uveliko radi sa njihovim službenicima i saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave ovim problemima, ministar unutrašnjih poslova je rekao:

“Ono što statistika pokazuje jeste da su u najvećem broju žrtve žene, nažalost žene lošijeg materijalnog stanja, žene koje pripadaju romskoj populaciji, sa invaliditetom, žene koje su izbegle, interno raseljena lica, inače najugroženiji slojevi našeg društva”.

Stefanović je dodao i da je na današnjem sastanku dogovoreno formiranje posebne radne grupe za izrađivanje posebnog protokola u slučajevima seksualnog nasilja i dodao:

“Jednim djelom ćemo ohrabriti žrtve da prijave nasilnike, ali i pokušaćemo da sprečimo najteže slučajeve, slučajeve kada žene gube živote, kada se radi o najtežim slučajevima nasilja u porodici. Naravno, ne smijemo da izgubimo ni djecu iz vida, koja su najčešće sekundarne žrtve svega ovoga.”

Izvor: Agencije

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbija-porast-nasilja-u-porodici-najcesce-zrtve-zene/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])