Opštinara previše, pola budžeta za plate

Objavljeno: 27. 12. 2014 u 13:29h

Broj zaposlenih u gradskoj i opštinskoj administraciji u RS u posljednje tri godine povećan je za više od 15 odsto, zbog čega će biti definisani kriterijumi na osnovu kojih će biti utvrđen maksimalan broj radnika za svaku lokalnu zajednicu.

posao kancelarija

Na realizaciju tog zadatka Vlada RS se obavezala predloženom ekonomskom politikom za 2015. godinu. U Vladi planiraju da u saradnji sa Savezom opština i gradova taj posao završe u prvih 60 dana iduće godine.

U predloženoj ekonomskoj politici je navedeno da se osnovni problemi opština i gradova ogledaju prvenstveno u višku zaposlenih.

“U ukupan broj radnika koji je povećan za 15 odsto nisu uključeni volonteri, koji su nerijetko u nekim lokalnim zajednicama brojniji od stalno zaposlenih” navodi se u dokumentu i dodaje da je kod nekih opština izraženo i kumuliranje obaveza za neplaćene poreze i doprinose.

Član Predsjedništva Saveza opština i gradova RS Savo Minić kaže je do povećanja zaposlenosti od pet do sedam odsto u opštinama koje broje više od 20.000 stanovnika došlo zbog obaveze da imaju profesionalnu vatrogasnu jedinicu koja ima najmanje 14 članova i čini dio opštinske administracije. Međutim, ističe da i bez toga opštine imaju veliki broj zaposlenih i da to pokazuju izdvajanja za plate i naknade.

“Svi načelnici imaju problem kada preuzimaju rukovođenje jer imamo potrebu da dovedemo jedan broj kadrova za koje smatramo da su stručni, a oni koji su radili do tada ostaju na poslu, tako da se broj radnika povećava. Neki standardi su da 30 ili 35 odsto budžeta ide za plate i naknade, a kod nas prelazi 40 odsto u skoro svim opštinama, a negdje čak i 50 odsto” rekao je Minić.

On je istakao da je Savez opština i gradova, zajedno sa švajcarskom vladom, radio novi prijedlog zakona za zaposlene u opštinskoj upravi kojim bi se na osnovu odgovarajućih parametara propisalo koliko radnika treba da radi u opštinama.

“Mi smo prvenstveno tu da budemo servis građanima, a ne mjesto za zapošljavanje. S druge strane, trebalo bi zbrinuti i ljude koji bi ostali bez posla”! rekao je on.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da, ako je lokalna zajednica sposobna da stvori veliki budžet, nema ništa protiv da se iz tog budžeta finansira administracija.

“Ali, ako je u Banjaluci budžet pao za 100 odsto, a broj zaposlenih se popeo sa 900 na 1.000, onda se zaista pitam ko je odgovoran za to što se dešava. Mi smo zemlja koja ima toliko skupu administraciju da nam ne bi bilo dovoljno ni da imamo nafte kao Kuvajt. Nemam ništa protiv da administracija u Derventi bude veća nego u Banjaluci u odnosu na broj stanovnika, zato što Derventa ima najmanji broj nezaposlenih, za razliku od Banjaluke” rekao je Pavlović i dodao da je svako novo zaduživanje opština neprihvatljivo.

Zaduženost

U prijedlogu ekonomske politike navedeno je da se, pored problema sa brojem zaposlenih, opštine suočavaju i sa problemom zaduženosti.

“Pojedine opštine ili gradovi su već prešli dozvoljeni prag zaduženosti, a na rješavanju tog problema Vlada će raditi u saradnji sa Savezom opština i gradova u 2015. godini”  navedeno je u ekonomskoj politici.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/opstinara-previse-pola-budzeta-za-plate/||claudebot