Radnici propalih preduzeća napuštaju BiH?

Objavljeno: 19. 12. 2014 u 14:33h

Radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona iseliće iz BiH ukoliko im kantonalna vlada do 24. decembra ne isplati obećanu jednokratne pomoći od po 400 KM.

ff

Radnici Fabrike obuće “Aida”, Fabrike deterdženata “Dita” i Livnice čelika iz Tuzle, te Fabrike namještaja “Konjuh” iz Živinica rekli su da će svoja prava pokušati ostvariti drugim načinom borbe – iseljenjem iz BiH.

Obespravljeni radnici u obraćanju novinarima saopštili  su da žele da napuste BiH i da su već proslijedili zahtjeve prema jednom broju evropskih ambasada, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, te Kancelariji EU za pomoć obespravljenim radnicima.

Predsjednik Sindikata “Konjuha” Mujo Gavranović rekao je da očekuje od ovih institucija da izvrše pritisak na vlasti ili im omoguće da “izađu” iz BiH.

“Smatramo da smo građani drugog reda, jer smo i mi i naše porodice dovedene na rub egzistencije”, rekao je predsjednik Sindikata radnika “Dite” DŽevad Mehmedović, dok je predsjednik Sindikata Livnice Zikrija Đulović istakao da će doći do granice i skočiti u Savu ili će se vratiti kućama i preduzeti neke radikalnije mjere.

Kantonalna vlada je ranije uputila dopis putem kojeg se zabranjuje  svako dalje okupljanje, protesti kao i blokiranje saobraćajnica.

Radnici “Aide” danas su, uprkos upozorenju, proslijedili zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za okupljanje u ponedjeljak, 22. decembra, javili su lokalni mediji.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radnici-propalih-preduzeca-napustaju-bih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])