Za oporavak od poplava u BiH 41 milion evra

Objavljeno: 18. 12. 2014 u 15:21h

Evropska komisija usvojila je poseban paket mjera za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava u BiH za 2014. godinu, u vrijednosti 41 milion evra iz sredstava IPA dva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

lmost

Osim prevencije poplava i upravljanja riječnim tokovima, posebne mjere za BiH 2014. uključuju dalju pomoć EU za saniranje stambenih objekata, malim i srednjim preduzećima, lokalnom ekonomskom razvoju na područjima pogođenim poplavama, podršku jačanju kapaciteta civilne zaštite u odgovoru na katastrofe i podršku u vidu bespovratnih sredstava lokalnim nevladinim organizacijama.

Ova pomoć predstavlja drugi dio paketa čija je vrijednost 85 miliona evra, za koje se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u julu.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da će nova sredstva doprinijeti u jačanju spremnosti zemlje i zaštite od sličnih događaja u budućnosti, te omogućiti nastavak trenutnih i svih budućih nastojanja EU u pružanju pomoći stanovništvu BiH u saniranju posljedica poplava.

On je podsjetio da je prioritet EU bila pravovremena i koordinisana pomoć lokalnim zajednicama u normalizaciji životnih uslova nakon katastrofalnih majskih poplava.

“Provođenje komponenti posebnih mjera 2014. koje se odnose na prevenciju poplava i upravljanja rijekama može početi samo nakon što svi nivoi vlasti u BiH usvoje akcioni plan, koji daje strateški okvir za koordinisan rad na ovom polju. Pozdravljamo činjenicu da je pokrenuta procedura za njegovo usvajanje”, napomenuo je Davidi.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-oporavak-od-poplava-u-bih-41-milion-evra/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])