Dadilje trostruko skuplje od vrtića

Objavljeno: 28. 11. 2014 u 10:39h

Roditelji širom Srpske koji za svoje mališane nisu uspjeli da obezbijede mjesto u vrtiću moraju da pronađu dadilju, čije je angažovanje skoro trostruko skuplje u odnosu na vrtić.

dad

Boravak jednog mališana u vrtiću košta 165, dok bebisiterke za čuvanje jednog djeteta naplaćuju i do 400 KM. Ako roditelj u vrtić šalje dvoje ili više djece, cijena se umanjuje, dok dadilje za čuvanje više djece u istoj porodici naplaćuju papreno. Bebisiterke pristaju i na obavljanje dodatnih kućnih poslova kao što su kuvanje za porodicu, čišćenje ili peglanje, ali onda cijena raste i do 600 KM.

Oglasi su prepuni ponuda žena različitih starosnih grupa koje nude svoje usluge porodicama, a prema riječima roditelja, dadilje najčešće pronalaze po preporukama rodbine i prijatelja.

“Moju trogodišnju kćerku već dvije godine čuva gospođa koju mi je preporučila prijateljica. Dadilju plaćam 350 KM, a tim novcem se može platiti boravak troje djece u vrtiću. Međutim, nemam izbora”, rekla je Željana Marušić iz Doboja.

Banjalučko Udruženje građana Centar za kreativni rad sa djecom “Dobri medo” organizovalo je obuke za dadilje koje su obuhvatale rad sa psiholozima, pedagozima, pedijatrima, obradu tema iz oblasti čuvanja djece sa invaliditetom, pravne radionice, te obuku u pružanju prve pomoći i o bezbjednosti djece.

“Dadilje koje su položile završni test dobile su sertifikat i roditelji putem naše veb stranice mogu da kontaktiraju sa obučenim dadiljama, kojih trenutno ima oko 40”, rekla je izvršni direktor Centra Tatjana Kuruzović.

Ona je kazala da je interesovanje roditelja za angažovanje sertifikovanih bebisiterki u posljednje vrijeme poraslo, a cijene čuvanja djece određuju dadilje samostalno.

Prema riječima dadilja koje traže posao putem oglasa, cijena čuvanja jednog djeteta kreće se od 300 do 400 KM.

“Penzioner sam i već godinama čuvam djecu, naplaćujem 300 KM za čuvanje jednog djeteta. Teško je putem oglasa pronaći porodicu, jer roditelji nemaju povjerenja, a ni ja ne bih radila za svakoga. Uglavnom se oslanjam na preporuke”, rekla je dadilja iz oglasa koja je željela da ostane anonimna.

Vrtići prebukirani

Na području RS vrtiće nemaju 22 opštine, a u onim gradovima u kojima obdaništa postoje uvijek se traži mjesto više. Da su vrtići prebukirani, potvrdili su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i naveli da za upis u ove ustanove čeka 2.643 mališana.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dadilje-trostruko-skuplje-od-vrtica/||claudebot