Austrija: Policija traži džihadistu iz BiH

Objavljeno: 28. 11. 2014 u 11:48h

Od ranih jutarnjih časova u Beču, Gracu i Lincu traje opsežna policijska akcija protiv osoba za koje se sumnja da su džihadisti, a glavni osumnjičeni je državljanin BiH.

20141128104423_275575

U velikoj raciji, koja je počela jutros u 4.00 časa po nalogu Zemaljskog suda u Gracu, učestvuje 500 policajaca. Prema izjavama iz Tužilaštva u Gracu samo u ovom gradu uhapšeno je 13 lica.

Pretražuju se brojni stanovi, prostori za molitvu i džamije, javila je austrijska novinska agencija APA, pozivajući se na interni dokument Ministarstva unutrašnjih poslova.

Austrijski mediji prenose da je glavni osumnjičeni od ranije poznat po ostrašćenim propovjedima punim mržnje. Pretres kuća i hapšenja vrše se prije svega u okolini džamija u okrugu Lend u Gracu.

APA navodi da je policijska akcija uslijedila nakon višemjesečnog posmatranja radikalnih islamističkih krugova u Gracu.

Izdato je 20 naloga za hapšenja širom Austrije, a osnov za policijsku akciju su rezultati istrage Službe za zaštitu Ustava.

Prema rezultatima istrage sumnja se da se više osoba bavilo radikalizacijom mladih muslimana, kako bi ih zavrbovali da učestvuju u terorističkim akcijama u Siriji i poslali u ratna područja.

U akciji učestvuju policijske snage iz Štajerske, Beča, Gornje Austrije, Koruške, Salcburga, Burgenlanda i Donje Austrije.

List “Kronen cajtung” objavio je da je policijskoj akciji prethodilo prisluškivanje velikog broja osoba.

Akcijom rukovodi tužilac iz Graca, koji je tokom prepodnevnih časova najavio konferenciju za štampu, u kojoj će iznijeti detelja akcije.

Veliki udar terorizmu

Danas smo nanijeli veliki udar terorizmu u Austriji, i mislim da smo uspjeli u tome. Ovo dokazuje da je naša politika nulte tolerancije prema terorizmu ispravna, kao i nedavne anti-terorističke mjere koje smo usvojili, izjavila je Mikl-Lejtner, ministarka unustršnjih poslova Austrije

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/austrija-policija-trazi-dzihadistu-iz-bih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])