Paprene tarife matičara

Objavljeno: 24. 11. 2014 u 11:51h

Za parove u Kalinoviku i Trebinju koji žele da se vjenčaju u restoranu, kafiću ili nekom drugom mjestu izvan opštinskih prostorija, izlazak matičara je besplatan, dok Prijedorčani za ovu uslugu moraju da izdvoje čak 216 maraka.

br

Mladenci u Kalinoviku ne plaćaju ni opštinsku taksu, a s ciljem povećanja nataliteta ova lokalna zajednica svake godine izdvaja novac za mladence, pa je lani sedam bračnih parova dobilo po 200 maraka.

Iako je u zgradi Gradske uprave Prijedor vjenčanje radnim danom besplatno, a u prostorijama SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” subotom košta 100 maraka, mnogi parovi se odlučuju da čin vjenčanja obave u restoranu, koje košta 216 maraka. Skupo vjenčanje Gradska uprava kompenzira organizacijom tradicionalnog kolektivnog vjenčanja, koje u potpunosti finansira iz budžeta i daje brojne povlastice mladencima.

Stanovnici Banjaluke i Bijeljine za izlazak matičara van Gradske uprave moraju da izdvoje 200 maraka. Budući mladenci, Igor M. i Irena P. htjeli su da sudbonosno “da” da izgovore u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci, gdje je vjenčanje besplatno, međutim, odustali su od toga.

“Matičari traže od mladenaca da pomjere termin za vjenčanje i nekoliko časova ranije, nego što su to planirali. Odlučili smo da ovaj dan za nas bude poseban, pa smo pozvali matičara u svadbeni salon, iako to nije jeftino”, kazali su oni.

U većini opština RS vjenčanje u prostorijama opštine u toku radnih dana je besplatno, dok su cijene za izlazak matičara u restoran različite.

“U opštini Oštra Luka lani je sklopljeno osam brakova, a za izlazak matičara u restoran mladenci treba da izdvoje deset maraka”, ističu u Matičnom uredu opštine.

U Mrkonjić Gradu vjenčanje radnim danom je besplatno, dok vikendom košta 30 maraka, a izvan opštinskih prostorija 70. Cijene iznošenja matične knjige na teren snižena je u Gradišci.

“Ako se vjenčanje obavlja u Domu kulture cijena je 150 KM. Posljednjih godinu izjednačili smo cijenu vjenčanja u Domu i lokalima, pa se za izlazak matičara u svadbeni salon umjesto dosadašnjih 300 maraka plaća 150 maraka”, naglašavaju u Matičnom uredu.

Nešto jeftinije vjenčanje je u Doboju, gdje se izlazak matičara plaća 50, a u susjednoj Derventi 60 maraka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/paprene-tarife-maticara/||claudebot