Žene od karijere podložnije depresiji?

Objavljeno: 20. 11. 2014 u 12:51h

Žene koje na poslu imaju “moć da zapošljavaju i otpuštaju” rizikuju da imaju lošije mentalno zdravlje od žena koje nisu vođe.

nn

Istraživači su zaključili da, dok se muškarci osjećaju bolje kada imaju više autoriteta, u obrnutoj situaciju to nije slučaj.

“Žene s autoritetom, mogućnošću da zapošljavaju i otpuštaju i dobrom platom pokazuju značajno više simtpoma depresije od žena bez takvih moći”, rekla je Tetjana Pudrovska sa Univerziteta u Teksasu, koja je sprovela ovu studiju.

“Sa druge strane, muškarci bez autoriteta imaju više simptoma depresije za razliku od onih s autoritetom”, dodala je ona,

Iako žene s karijerom jesu najčešće školovanije, sa višim prihodima, zanimljivijim hobijima i većim zadovoljstvom poslom nego one koje nemaju karijeru u usponu, njihovo mentalno zdravlje je lošije.

Studija je sprovedena na uzorku od 2.800 muškaraca i žena u srednjim godinama.

“Godine istraživanja društvenih nauka sugerisale su istraživačima da se žene na višim pozicijama nose s međuljudskim problemima, negativnim društvenim interakcijama, negativnim stereotipovima, predrasudama, socijalnom izolacijom kao i otporom kolega i nadređenih. Ženama na visokim pozicijama se najčešće pripisuje nedostatak samopouzdanja ali kada pokažu ovakvu karakteristiku, onda im se sudi negativno ili da su neženstvene a to doprinosi hroničnom stresu”, kaže dr Pudrovska.

Sa druge strane na muškarce se gleda kao na prirodne vođe, piše Dejli mejl.

“Treba da obratimo pažnju na diskriminaciju među polovima, neprijateljstvo i predrasude prema ženama vođama kako bi se smanjili negativni psihološki efekti na žene na visokim pozicijama”.

Studija je objavljena u Žurnalu zdravlja i socijalnog ponašanja.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zene-od-karijere-podloznije-depresiji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])