Zabranjen uvoz peradi, mesa i jaja

Objavljeno: 20. 11. 2014 u 13:02h

Kancelarija za veterinarstvo BiH zabranila je uvoz peradi, mesa peradi i jaja porijeklom iz dijelova Holandije, Njemačke i Velike Britanije u kojima su registrovani slučajevi ptičjeg gripa, a radi sprečavanja širenja ove bolesti.

slikacitava (1)

Ova odluka je donesena nakon što su u posljednje dvije sedmice na farmama u ove tri zemlje registrovani slučajevi ptičjeg gripa. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su da je Kancelarija za veterinarstvo donijela uputstvo o zabrani uvoza određenih pošiljaka radi sprečavanja unošenja u BiH influence ptica. Zabrana se, između ostalog, odnosi na uvoz žive peradi, bezgrebenki, među kojima su kivi, emu, nandu i noj, zatim uzgojene i divlje pernate divljači, uključujući ptice kućne ljubimce, jednodnevnu perad i rasplodna i konzumna jaja.

“Zabranjen je i uvoz sjemena, svježeg i smrznutog mesa, proizvoda od mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači. Osim toga, zabranjen je i uvoz proizvoda od ptica namijenjenih ishrani životinja, za industrijsku ili upotrebu u poljoprivredi, te netretiranih lovačkih trofeja od bilo kojih ptica i netretiranog perja ili dijelova perja”, kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kancelarija za veterinarstvo je radi sprečavanja unošenja bolesti obustavila izdavanje rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz navedenih pošiljaka porijeklom iz Holandije, Velike Britanije i Njemačke.

“Kancelarija će u skladu sa svojim ovlašćenjima nastaviti sa praćenjem razvoja situacije po pitanju pojave visokopatogene influence ptica”, kazali su u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja živinara opštine Prnjavor Desimir Živanić kaže da se u BiH najviše uvozi mljeveno, odnosno iskošteno meso.

“To ide u hrenovke, a mi nemamo mogućnosti da ispitamo ni vrstu mesa ni starost i to je najveći problem. Zato bi, bez obzira na pojavu ptičjeg gripa, kontrole trebalo da budu oštrije”, naglasio je Živanić.

Evropska komisija usvojila je hitne mjere za suzbijanje epidemije ptičjeg gripa, koje predviđaju i zabranu prodaje živine iz regiona pogođenih ovom bolešću i otkrivanje zaraženih životinja. Holandske vlasti su privremeno zabranile prevoz živine, jaja i đubriva, pošto se pojavio izrazito patogen soj virusa ptičjeg gripa na jednoj farmi u centru zemlje. Na sjeveru Engleske na jednoj farmi pataka takođe je zabilježen slučaj ptičjeg gripa, a ovaj virus je otkriven početkom mjeseca i na farmi u sjeverozapadnoj Njemačkoj.

Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u septembru i oktobru ove godine u BiH je uvezeno 1.366  tona piletine u ukupnoj vrijednosti od 2,45 miliona KM.

“Najviše mesa je uvezeno iz Turske, a zatim iz Njemačke i Srbije. Iz Hrvatske je uvezeno pileće meso vrijedno 68.325 KM, ali je veći dio tog mesa porijeklom iz Njemačke. Manje količine pilećeg mesa su uvezene iz Belgije, Crne Gore i Makedonije”, naveli su u UIO.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zabranjen-uvoz-peradi-mesa-i-jaja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])