U ambulantama povećan broj pacijenata zbog toplog vremena

Objavljeno: 19. 11. 2014 u 10:42h

Povećan je broj pacijenata koji se javljaju ljekarima zbog tegoba koje se mogu dovesti u vezu s neuobičajeno toplim vremenom za ova doba godine, a neki od simptoma na koje se žale su gušenje, vrtoglavica, migrena, visok krvni pritisak i nesanica.

a

To i ne čudi ako se uzme da je, iako “trošimo” novembar, juče u 13 časova u više bh. gradova temperatura dostizala 18. podiok na termometrima.

U Domu zdravlja Trebinje kažu da im dolaze pretežno astmatičari, koji osjećaju gušenje i akutno pogoršanje bolesti.

“Ovakve vremenske varijacije im nikako ne odgovaraju. Imali smo i pacijenata s virozama, kao i povećan broj pacijenata s vrtoglavicom. Takođe, ovakvo vrijeme hroničnim bolesnicima nikako ne odgovara. Posebno ima dosta pacijenata s povišenim pritiskom i učestalim napadima migrene, praćene mučninom, povraćanjem i lošim opštim stanjem”, navodi Saša Borjan, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Trebinje.

Sarajevski ljekari, takođe, imaju pune ruke posla, pa je tako Hitna medicinska pomoć Kantona Sarajevo prebukirana, a pacijenti se žale na brojne tegobe, kao što su umor, iscrpljenost, nesanica i nervoza.

“Zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine u posljednjem periodu se značajno povećao broj pacijenata u Hitnoj medicinskoj pomoći Kantona Sarajevo”, potvrdila je Enisa Bećarević, doktorica Hitne medicinske pomoći KS, te je dodala da vani vladaju viroze i pacijenti se obraćaju s visokim temperaturama, kašljem, smetnjama prilikom disanja.

Bećarevićeva je dodala da se pacijentima preporučuje mirovanje, uzimanje toplih napitaka i uzimanje C vitamina. Ona je istakla i da je vlažno vrijeme doprinijelo pogoršanju zdravstvenog stanja hroničnih bolesnika.

 “Službama hitne pomoći se javljaju pacijenti sa smetnjama disanja, bolesnici s hroničnim opstruktivnim bolestima i kardiovaskularnim problemima”, kazala je Bećarevićeva.

I Dušica Stanković, stručni saradnik za odnose s javnošću Doma zdravlja Banjaluka, kaže da, usljed vremena neuobičajenog za ovo doba godina, bilježe blago povećanje broja pecijenata.

“Riječ je uglavnom o pacijentima s virozama, te hroničnim bolesnicima”, kazala je Stankovićeva.

Adis Nižić, šef Kancelarije za odnose s javnošću Doma zdravlja Dr “Mustafa Šehović” Tuzla, navodi da ovih dana jako puno apeluju na svoje korisnike da svoje navike prilagode ovakvom vremenu.

“Pogotovo se to odnosi na hronične bolesnike, ali se oprez može savjetovati svima”, rekao je Nižić.

Po njegovim riječima, već ujutru je potrebno napraviti dobru procjenu, te pratiti vremensku prognozu.

“Treba voditi računa gotovo o svemu, od načina odijevanja, do toga šta ćete jesti i piti, pošto dnevno imamo skoro tri godišnja doba”, savjetuje Nižić.

Dubravka Savić, specijalista urgentne medicine Doma zdravlja Bijeljina, poseban oprez takođe savjetuje hroničnim bolesnicima.

“Oni bi trebalo da se pridržavaju propisane terapije, da je ne mijenjaju, te da, ako imaju potrebe, redovno budu u kontaktu sa svojim ljekarom”, navela je Savićeva.

Pacijentima se preporučuje

  • Mirovanje
  • Uzimanje toplih napitaka
  • Uzimanje C vitamina

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-ambulantama-povecan-broj-pacijenata-zbog-toplog-vremena/||claudebot