Do diplome uz pomoć kredita

Objavljeno: 16. 11. 2014 u 11:18h

Veliki broj porodica nema dovoljno novca za školovanje djece pa su primorani da posežu za studentskim kreditima, a zbog velike potražnje za njima banke ih nude kao poseban proizvod.

studenti

Teška ekonomska situacija i znatni troškovi studiranja primorali su studente i njihove porodice na zaduživanje. Školarina, smještaj, hrana, troškovi prevoza, kupovina knjiga samo su dio troškova koji predstavljaju veliki pritisak za studente i njihove roditelje.

U Novoj banci kažu da se iznos ovih kredita kreće do 5.000 maraka za studente na osnovnom studiju i nezaposlene postdiplomce do 10.000 za zaposlene postdiplomce.

“Kamatna stopa za kratkoročne kredite sa rokom otplate do 12 mjeseci je 4,4 odsto, sa rokom od 13 do 24 mjeseca šest odsto, a od 25 do 60 mjeseci je sedam odsto. Da bi dobili kredit u Novoj banci, studenti ne moraju imati redovna primanja, ali im je neophodan jedan žirant” rekla je stručni saradnik za komunikacije Nove banke Dragana Tatić i dodala da studentima ne odobravaju otplatu uz grejs period.

U NLB Razvojnoj banci ističu da je iznos kredita određen visinom troškova školarine. Maksimalan iznos je 3.000 maraka na period od 12 mjeseci uz kamatnu stopu od 6,4 odsto godišnje.

“Veoma je važno da klijent vraća kredit redovno kako bi eventualno mogao i naredne godine koristiti isti ili sličan iznos kredita. U skladu s tim grejs period ne bi imao smisla jer odgađa otplatu kredita, klijentu povećava ratu i dovodi ga u otežavajući položaj, što nije dobro ni za klijenta ni za banku” kažu u NLB Razvojnoj banci.

Unija studenata RS potpisala je ugovor sa Novom bankom o kreditiranju studenata po još povoljnijim uslovima, a zajmovi bi uskoro trebalo da im budu dostupni.

“Svi studenti će moći dobiti karticu Nove banke na kojoj će se nalaziti određeni iznos novca u obliku kredita sa najnižom kamatnom stopom. Studenti neće moći podići novac sa tog računa, ali će moći namjenski platiti školarinu, troškove diplomskog rada, apsolventsku ekskurziju i druge troškove studiranja” rekao je potpredsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica.

Dodaje da su studentski krediti uz grejs period idealno rješenje, ali da nisu naišli na razumijevanje banaka zbog aktuelnog problema u vezi sa zapošljavanjem mladih.

Region

Banke u Srbiji i Hrvatskoj nude studentima još povoljnije uslove kreditiranja, a jedna od glavnih prednosti je mogućnost otplate uz grejs period od nekoliko godina. Takav kredit uvećava se za interkalarnu kamatu obračunatu na grejs period.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/do-diplome-uz-pomoc-kredita/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])