Gornji Podgradci kod Gradiške: Djeca u straćari sanjaju topli dom

Objavljeno: 1. 11. 2014 u 11:05h

Hladni dani koji su pokucali na vrata i zabrinuli sedmočlanu porodicu Zrnić iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške, koja živi u starom kućerku oronulih zidova i šupljeg krova.

Porodica Zrnić

U dotrajali dom supružnika Dragoja i Marijane hladnoća ulazi sa svih strana, što najteže podnose šestogodišnja Dražena i jedanaestogodišnja Dajana. Njihova sestra Brankica, koja ima 16 godina, morala je zbog besparice da prekine školovanje nakon završene osnovne škole. Nemanja ima 18 godina i bezuspješno je pokušavao da nađe posao, a najstarije dijete u porodici, dvadesetogodišnji Predrag, brine o svima i jedini je zaposlen.

Kada ga je napustila prva supruga, ostavivši i djecu, Dragoja nije birao poslove da bi mališanima obezbijedio pristojan život, zbog čega je i teško povrijeđen u šumi.

“Bilo nam je lakše dok sam radio kao drvosječa. Međutim, naša sreća nije dugo trajala, jer sam povrijedio kičmu i nogu i za dlaku izbjegao smrt, pa se ovim poslom više ne mogu baviti. Ipak, najvažnije je to što da su djeca zdrava i poslušna i ništa im nije teško” rekao je Zrnić.

Njegovu tešku sudbinu donekle je ublažilo Udruženje samohranih roditelja “Svjetlost” koje mu je pomoglo da započne gradnju kuće, a nova supruga Marijana je preuzela brigu o djeci i domaćinstvu.

“Voljeli bismo da završimo gradnju kuće i da je bar pokrijemo dok ne padne snijeg. Plašim se da se djeca ne razbole, jer nam stara kuća prokišnjava i nemoguće ju je zagrijati” priča Marijana i dodaje da nemaju novca za nastavak radova.

Dražena i Dajana kažu da su se bili mnogo obradovali gradnji kuće, ali su sada tužne jer su radovi stali.

“Kada napravimo kuću, sestra i ja ćemo imati svoje sobe i biće nam toplo. Jedva čekam taj dan” uzviknula je Draženka.

Dobili kravu

Iako žive u teškim uslovima Dragoja Zrnić kaže da porodica ne oskudijeva u hrani. Hvali se kako su nedavno dobili i kravu koju im je darovao Kabinet predsjednika RS.

“Volio bih da se okrenemo poljoprivredi, ali nemamo mehanizacije, ni stoke. Mnogo bi nam značilo kada bismo dobili neki povoljan kredit, ili kada bi nam neko izašao u susret da nabavimo nekoliko ovaca i koza. Tada bih bio siguran da djeca neće ostati gladna” rekao je Zrnić i dodao da zahvaljujući zemljoradnji i stočarstvu na selu može dobro živjeti.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gornji-podgradci-kod-gradiske-djeca-u-stracari-sanjaju-topli-dom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])