Firme bez radnika zgrnule milione

Objavljeno: 1. 11. 2014 u 14:23h

Čak 106 preduzeća u Srpskoj nema nijednog radnika, ali im to nije smetalo da u prošloj godini ostvare milionsku zaradu, saznaje “Glas Srpske”.

firma

Ta preduzeća završila su prošlu godinu sa ukupnom zaradom od 3,15 miliona maraka. Ova situacija ne bi bila bizarna da se pomenuta preduzeća ne bave djelatnostima koje podrazumijevaju radnu snagu poput građevinskih i inženjerskih poslova, raznim vidovima proizvodnje, trgovinom i uslužnim djelatnostima.

Predvodi ih banjalučka firma “Hidroenergo”, koja je zaradila 358.717 maraka. Druga na listi po visini zarade je firma “GIM Geotehnika” sa 297.933 KM. Pretežna djelatnost ovih firmi su inženjerski poslovi i s njima povezano tehničko savjetovanje.

Bez radnika su do profita došle još dvije banjalučke firme. “Ugradnja namještaja”, koja se bavi završnim građevinskim radovima, poslovala je prošle godine sa dobiti od 283.227 KM.

“Perić grup” zaradio je za godinu 227.353 marke na poslovima izgradnje stambenih i drugih objekata.

Da zarađivanje bez radnika ne polazi za rukom samo banjalučkim biznismenima svjedoči i firma “Poljo holc” iz Šipova. Ovo preduzeće bavi se proizvodnjom rezane građe, a na tim poslovima prošle godine zaradilo je 203.367 KM.

Zanimljivo je da je pretežna djelatnost i većine ostalih firmi koje ostvaruju zaradu bez radnika proizvodnja, a među njima su i preduzeća koja se bave trgovinom, uslužnim djelatnostima, poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodnjom obuće i odjeće, boja i lakova, ploča te cijevi i ambalaže od plastičnih masa. Firme se bave i uslužnim djelatnostima u šumarstvu i iskorišćavanju šuma, postavljanjem električnih instalacija i opreme, održavanjem i popravkom motornih vozila, prevozom robe u drumskom saobraćaju, upravljanjem holding društvima, priređivanjem sajmova i drugim djelatnostima.

Ekonomisti kažu da firma bez radnika ne bi trebalo da postoji, ali da zakon ipak to dozvoljava jer direktor firme ne mora biti zaposlen u njoj ukoliko radi u nekom drugom preduzeću koje plaća poreze i doprinose na njegovu platu.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da bi Poreska uprava i Inspektorat RS trebalo da odgovore na pitanje kako je moguće da firma radi i ostvaruje dobit, a nema radnika.

“Na stranu nakaradna zakonska rješenja i potpuna anemičnost kontrolnih organa, zdrava logika kaže da ako imate firmu, bilo kojom vrstom posla da se bavi, morate imati nekoga da to radi, osim ako se ne angažuju neke firme, poput uslužnih, od kojih se iznajmljuje neko ili nešto. Začuđujuće je da u ovakvom nasrtaju poslodavaca na stečena radnička prava imate čak firme koje nikog ne zapošljavaju, a ostvaruju dobit. Nekog su morale angažovati, samo je pitanje na koji način, a najčešće je to nezakonito” kazala je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da je najbitnije da je dobit koju su ta preduzeća ostvarila oporezovana. On je istakao da postoje i firme koje rade sezonski i da je moguće da one naprave dobit bez radnika.

“Ne vidim tu neku veliku sumnju u malverzacije jer su te firme prijavile dobit. To su vjerovatno neke konsultantske firme” kazao je Zgonjanin.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da firmama pretežna djelatnost može biti proizvodnja, ali da nije obavezno da se one time bave.

“Kod same registracije možete napisati da će vam primarna djelatnost biti bilo šta, ali da vam to ne bude osnovna djelatnost. Postoji mogućnost da firme zapošljavaju radnike, a da ih nisu registrovali ili da se bave komisionim poslom u smislu da su izvoznici, recimo, furnira, a da je proizvođač neka druga firma” rekao je Pavlović i dodao da se ovi slučajevi moraju prekontrolisati i sistem urediti kako ne bi dolazilo do sličnih zavrzlama.

Organizacija

Većina, odnosno 90 preduzeća koja su lani ostvarila dobit bez ijednog radnika organizovana su kao društva sa ograničenom odgovornošću, dok je sedam akcionarskih društava, od kojih su tri u stečaju. Među njima je i osam zadruga i jedna zdravstvena ustanova.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/firme-bez-radnika-zgrnule-milione/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])