10 stvari koje sebi možete reći da poboljšate samopoštovanje (Foto)

Objavljeno: 25. 10. 2014 u 19:10h

Samopoštovanje je sistem vjerovanja koji gradimo kako starimo. Ono je zamjenjivo sa samopouzdanjem, vjerom u sebe i samoljubljem. Iako neke žene mogu pokazati da imaju samopouzdanja, to ne mora značiti da imaju i obilje samopoštovanja.

s1

Određene okolnosti koje se dešavaju svakom od nas u ranoj dobi imaju uticaj na to kako se osjećamo u svojoj koži kao i na percepciju svoje ličnosti. Komentari koje nam drugi upućuju, iskustva koja svakodnevno stičemo kao i edukacija koju stičemo iz okruženja imaju uticaj na naš sistem vjerovanja i lični razvoj. Važno je zapamtiti da smo svi jedinstveni na svoj poseban način. Niko nije isti i ne biste trebali željeti da budete kao neko drugi!

s2

S ciljem poboljšanja samopoštovanja potrebno je da promijenite način interakcije sa sobom, ali i sa drugim ljudima. Ukoliko pogledate u ogledalo i kažete sebi negativne stvari ili ako kažete sebi da niste dobri u nečemu, vi idete protiv sopstvene snage i postajete žrtva. Kao rezultat, vi šaljete poruku svojoj podsvijesti da se ponaša (i razmišlja) na negativan način, a to u konačnici ima uticaj na način na koji ljudi komuniciraju s vama. Samopoštovanje znači vjerovanje u sebe. To znači živjeti prema vašim uvjerenjima i vrijednostima, bez obzira šta drugi rekli ili uradili.

s3

Naravno, unutrašnje liječenje starih rana nije nešto što se dešava preko noći, ali je moguće. Razmislite unaprijed o sledećem danu; zamislite sebe u interakciji sa ljudima na način koji afirmiše vaše vrijednosti i poštuje vaša osjećanja. Razmislite kako ćete se osjećati na kraju dana kada se ponašate na ovaj način. Imajte na umu da kada počnete da poštujete sebe tada će vas i drugi poštovati. Odlučite da ste dostojni i dajte sebi dozvolu da budete iskreni prema sebi, sa svakom riječi koju izgovorite i interakcijom koju ostvarite.

s4

Sledeće pozitivne afirmacije možete koristiti svakodnevno:

  • Ja sam kompetentna, sposobna i pametna
  • Vjerujem u sebe
  • Prepoznala sam mnoge dobre kvalitete koje posjedujem
  • U drugim ljudima vidim najbolje
  • Okružena sam ljudima koji mi pomažu da ispoljim ono najbolje od mene
  • Eliminisala sam negativne misli i osjećanja prema sebi
  • Volim to što sam postala
  • Stalno rastem i razvijam se
  • Moja mišljenja oslikavaju mene
  • Skladno se ponašam sa svim što kažem i uradim.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/10-stvari-koje-sebi-mozete-reci-da-poboljsate-samopostovanje-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])