Voda im sve “progutala” 13. put!

Objavljeno: 24. 10. 2014 u 20:01h

Stotine poplavljenih ili zaplavljenih kuća, te potopljeni usjevi, putevi i mostovi, samo su dio epiloga poplava koje su u četvrtak naveče i petak zadesile veći broj bh. opština.

poplava

Koliko je situacija u pojedinim lokanim zajednicama dramatična, svjedoči i podatak da je pojedinim mještanima šteta nanesena 13. put ove godine. Taj problem zadesio je domaćinstvo Ličina, u mjestu Matavaza, opština Novi Grad. Božo Ličina kaže da od noći između četvrtka i petka sa sinom izbacuje vodu iz štale, a uništena mu je silaža.

“Ove godine ovo je 13. put da mi voda plavi sve. Sve mi je uništeno, usjevi, silaža”, rekao je Ličina.

U Novom Gradu proglašeno je stanje pripravnosti zbog velikih količina padavina, vodostaji Une i Sane su u petak bili u porastu, a rječice i potoci zaplavili su nekoliko kuća i više pratećih objekata na području ove opštine.

Nisu pošteđene ni okolne lokalne zajednice, pa je tako u naselju Topolik, kod Prijedora, zaplavljeno 70 domaćinstava, a poplavljene su četiri kuće, dok je u naselju Donji Orlovci zaplavljeno deset stambenih objekata.

“Vodostaj rječice Miloševice naglo je porastao i izlio se usljed intenzivnih padavina”, kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedor.

Problemi su zabilježeni i u opštini Kostajnica, čiji je načelnik Drago Bundalo proglasio stanje pripravnosti.

“Stanje pripravnosti proglašeno je zbog velike količine padavina koje su prouzrokovale nagli porast potoka Tavija i Bunjarica”, kaže Aleksandar Pašić, portparol u opštini Kostajnica.

Dodao je da je voda ušla u desetak pomoćnih objekata, te da je saobraćaj otežan na svim putevima. On je potvrdio da je nabujali potok Tavija u petak potkopao i urušio dio kuće Sime Stijaka u Kostajnici.

Istovremeno, obilne padavine na području opštine Kozarska Dubica uzrokovale su izlivanje nabujalih rijeka, pritoka Une, od kojih je zaplavljeno više od 50 domaćinstava.

Đuro Trubarac, šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica, kaže da nabujale pritoke i vodotoci ugrožavaju domaćinstva i putne komunikacije na području te opštine, te da je zbog izlivanja rijeke došlo do prekida putne komunikacije Kozarska Dubica – Prijedor.

“U mjestu Knežica zaplavljeno je dvadesetak domaćinstava, a na području opštine ukupno više od 50 domaćinstava”, rekao je Trubarac.

Vodene bujice, uzrokovane obilnim kišnim padavinama, pričinile su materijalnu štetu i na području općina Cazin i Sanski Most, gdje je ugroženo više desetina stambenih objekata.

U cazinskim naseljima mjestimične poplave nanijele su štetu usjevima, a iz Općinske službe Civilne zaštite je potvrđeno da je poplavljen most u naselju Begove Kafane.

Prema riječima Adisa Samardžića, stanovnika cazinskog naselja Pjanići, u petak u ranim jutarnjim satima voda je dosegla nivo koji je ugrozio više desetaka objekata u tom naselju.

Kiša pada već danima, a kako kaže, izlivanjem rijeke Mutnice iz korita, te usljed oborinskih voda koje se slijevaju sa okolnih brda, poplavljena je i cesta u tom naselju, tako da saobraćanje vozila nije moguće.

“Voda ulazi u objekte, to je treći put ove godine, cesta je neprohodna za putnička vozila. Nivo vode je u stagnaciji, ali kiša ne prestaje”, rekao je on.

Mještani Starog Majdana, općina Sanski Most, kažu da su rječice Majdanuša i Željeznica počele naglo da rastu. Uži centar ovog mjesta u petak ujutru je bio pod vodom, a stanovnici su bili u stanju uzbune.

Poplava je najviše problema zadala učenicima iz Starog Majdana koji pohađaju školu u Sanskom  Mostu, a mještani su angažirali traktor koji  ih je prevozio do njihovih kuća.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/voda-im-sve-progutala-13-put/||claudebot