Vakula: Stiže nevrijeme, dolazak hladnog zraka biće brz i žestok

Objavljeno: 21. 10. 2014 u 11:07h

Za razliku od ponedjeljka i utorka, kada vrijeme, uprkos iznimnoj oktobarskoj toplini, nije vijest dana, u srijedu bi to mogla zaslužiti velika promjena vremena.

vrijeme

Biće osjetno hladnije nego prošla dvije sedmice, te vjetrovito i kišovito, barem ponegdje uz grmljavinu, a moguć je i grad, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a u Meteo kutku.

Utorak – relativno idiličan u odnosu na srijedu

Premda će već tokom utorka biti oblačnije nego u ponedjeljak, ponegdje i uz malo kiše, te umjeren južni i jugozapadni vjetar, na moru i jugo, još će biti relativno toplo. Na vrijeme osjetljiviji ljudi vjerovatno će osjećati skoru promjenu vremena, zbog koje će i pritisak iz sata u sat padati.

U srijedu olujan vjetar!

Dolazak, i prolazak, vlažnog i relativno hladnog zraka biće brz i žestok. Počeće u prvim satima srijede a završiti najvjerovatnije već kasno poslijepodne i naveče.

Pritom će sigurno biti jakog, ponegdje i olujnog vjetra, ne samo na udare. U mnogim je mjestima velika vjerovatnost i orkanskih udara vjetra, brzine i veće od 90 km/h, i to sjevernog i sjeverozapadnog, na Jadranu i bure!

Obilni pljuskovi, grmljavina, moguć i grad…

Osim vjetra, vrlo velika vjerovatnost pljuskova, mjestimice i obilnijih, tokom kojih u kratkom vremenskom razdoblju, gdjegod i manje od sat vremena, može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. A ne smije se zanemariti ni mogućnost mjestimičnog grada, koji u ovom dijelu godine nije česta pojava, ni tokom dana, a posebno ne u drugom dijelu noći i ujutro.

Pad temperature

Noć i jutro će biti najtopliji dio dana. Za razliku od ponedjeljka i utorka, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka najčešće oko 20°C, pa i malo višu, u srijedu će u mnogim mjestima biti i za desetak stepeni hladnije. Na Jadranu će pad temperature biti manji, gdje čak mjestimice može biti i malo toplije nego u utorak.

Snijeg u planinama

Nakon ponedjeljka, kada je i na višim meteorološkim stanicama bilo iznad 10°C,  u srijedu će temperatura na visinama iznad 1000 metara biti samo oko 0°C, pa i niža, pa će se stvoriti uslovi i za snijeg. Ne samo padanje, nego mjestimice vjerovatno i za njegovo zadržavanje na podlozi, pa i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača.

Upozorenja na opasne vremenske pojave

Trenutačna upozorenja na opasne vremenske pojave tokom srijede nisu najvišeg, crvenog stepena, nego malo manjeg – narandžastog, koji takođe upozorava na opasno vrijeme i moguću štetu zbog meteoroloških pojava, posebno vjetra. Preporučuje se opreznost i redovno informisanje.

Izvor: hrt.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vakula-stize-nevrijeme-dolazak-hladnog-zraka-bice-brz-i-zestok/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])