Opasnost vreba i iz igračaka

Objavljeno: 20. 10. 2014 u 11:38h

Produžni kablovi, električne pegle, fenovi, grijalice, bicikli, dječije stolice za hranjenje i igračke samo su dio proizvoda koji su ove godine povučeni sa tržišta BiH zbog toga što su opasni za potrošače.

slikacitava

U Inspektoratu RS rekli su da je poslije laboratorijskih ispitivanja naloženo povlačenje sa tržišta 32 produžna kabla, 21 kvarcna sobna grijalica, 14 električnih pegli i 229 “mišića”, odnosno plutajućih pomagala, za koje je utvrđeno da predstavljaju rizik za potrošače.

Dodali su i da je republička zdravstvena inspekcija naložila povlačenje 117 raznih kozmetičkih sredstava, kao što su šamponi, dezodoransi, kreme, farbe za kosu, losioni, pjene i lakovi za kosu. Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je na svom sajtu da je samo sredinom ovog mjeseca naređeno povlačenje nekolicine dječijih bicikala poput marki “adria 12PT”, “lolipop”, “BMX super star”, “spiderman” jer predstavljaju ozbiljan rizik od povreda djeteta, zbog toga što ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve.

“Iz prodaje je naređeno povlačenje i raznih plutajućih pomagala, poput marke “Helo Kiti”, “Pepeljuga” i “Spajdermen”, jer nisu bili usklađeni sa naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi”, objavila je Agencija.

Na sajtu Agencije stoji i da su sa tržišta naredili povlačenje pegli, fenova i produžnih kablova raznih proizvođača, jer je postoji opasnost da se prilikom njihovog korišćenja izazove požar ili strujni udar.

“Iz prodaje je povučen i sprej za sunčanje “alverde”, radi predostrožnosti i sa ciljem dodatne provjere zaštitnog faktora 20, kao i igračke od porculana, zbog toga što su predstavljale rizik od povreda, s obzirom na to da su izrađene od lako lomljivog materijala”, navela je ova Agencija.

U Pokretu potrošača RS apeluju da se na domaćem tržištu nalazi niz proizvoda iz uvoza koji su nekvalitetni, zbog čega treba biti obazriv prilikom kupovine.

“Neophodno je sačuvati račune za svaki kupljeni proizvod, da bi ako se utvrdi da su nekvalitetni ili neispravni mogli uredno vratiti trgovcu”, savjetuju u Pokretu potrošača RS.

Hrana

U Inspektoratu RS kažu da je u ovoj godini po nalogu inspekcije za hranu iz unutrašnjeg prometa povučeno oko 140 kilograma hrane koja je bila neprikladna za ljudsku upotrebu, zbog isteklog roka upotrebe, promjene senzornih svojstava i neodgovarajućih deklaracija.

“Najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni proizvodi”, kazali su u Inspektoratu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/opasnost-vreba-i-iz-igracaka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])