Niko ne zna kako je zaustaviti: Ljigava sluz krenula iz Kanade, a sada… (Video)

Objavljeno: 5. 10. 2014 u 15:42h

Počelo je sa sitnom sluzi koja se lagano širila stijenama rijeke Heber u Kanadi. Kroz godinu dana, njezini su slojevi postajali sve deblji, bujniji. Kroz nekoliko godina, nastao je ogromni, sluzavi pokrivač.

sluz-misterija

I prošlo je nekoliko desetljeća, a sluz se proširila širom svijeta, nastanjujući rijeke Južne Amerike, Europe, Australije i Azije.

Tu sluz, koja i danas cvjeta, uzrokuje mikroskopska alga, latinskog imena Didymosphenia geminata. Postala je toliko poznata da je dobila i nadimak – Didymo. Za njezino širenje naučnici su krivili ljude koji su je čamcima i ribarskim brodicama prenosili iz rijeke u rijeku, no sada su došli do drugačijih saznanja, piše BBC.

Naučnici tvrde da se Didymo ne ponaša kao obična alga te da njegova pojava možda i nije bila iznenadna kao što se čini. Didymo je možda posljedica većih promjena koje se događaju u slatkovodnim sustavima diljem svijeta. Prvi je put uočen u Kanadi 1988. godine. No, za razliku od drugih algi koje cvjetaju u vodama koje su bogate nutrientima, Didymo se bez problema širi u vodama koje to nisu.

Ponaša se poput tumorskog tkiva, kažu naučnici. Mijenja se iz dobroćudnog u zloćudno, a svaka njegova stabljika hvata se za kamenje, stijene te nastaje sluzavi pokrivač. Ipak, Didymo se širi i raste samo u vodama u kojima su razine fosfora niske. Fosfora ima više što je voda zagađenija.

Sada se naučnici nalaze u jednoj apsurdnoj situaciji i kažu da je Didymo uništio sve što se radilo proteklih 50 godina. Naime, kako bi spriječili širenje algi, u vodama se nastojala smanjiti razina zagađenja, odnosno fosfora, a onda je došao – Didymo, alga koja se ponaša suprotno od svih viđenih.
Kako spriječiti njegovo daljnje širenje, naučnici za sada nemaju odgovor.

Izvor: Doznajemo.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/niko-ne-zna-kako-je-zaustaviti-ljigava-sluz-krenula-iz-kanade-a-sada-video/||claudebot