Djeca na internetu – opasnost za novčanik roditelja

Objavljeno: 2. 10. 2014 u 13:48h

Istraživanje kompanije Kasperski Lab pokazalo je da je 13 odsto korisnika interneta izgubio novac ili važne informacije zbog onlajn aktivnosti svoje djece.

kids

Pored toga što postoji rizik od sajber-prijetnji sa kojima se djeca susreću, ona nehotice mogu napraviti probleme i svojim roditeljima.

Prema tom istraživanju, 47 odsto ispitanika vjeruje da njihova djeca znaju vrlo malo o kompjuterskoj tehnologiji a 39 odsto vjeruje da djeca ne znaju ništa o sajber prijetnjama.

Sedam odsto ispitanika izjavilo je da su njihova djeca slučajno izbrisala važne podatke, dok se četiri odsto suočilo sa neočekivanim računima iz prodavnica aplikacija nakon što su mališani koristili internet.

Svaki peti roditelj priznao je da je imao iskustvo gubitka novca ili važnih podataka zbog aktivnosti svoje djece.

Uprkos tome, samo trećina roditelja je na oprezu – 35 odsto brine da bi njihova djeca mogla da potroše novac onlajn bez saglasnosti roditelja a 29 odsto brine da li njihova djeca previše slobodno dijele povjerljive informacije na mreži.

Roditelji koriste različite metode da izbjegnu probleme i zaštite svoju djecu od prijetnji na internetu. Tako, oko 34 odsto roditelja lično kontroliše način na koji njihova djeca koriste uređaje, a 12 odsto je zatražilo od svog internet provajdera da blokira pristup određenim sajtovima.

Pored toga, 37 odsto roditelja redovno podsjeća svoju djecu na opasnosti na internetu, dok se 15 odsto odlučuje da bude prijatelj sa svojom djecom na društvenim mrežama.

Važno je istaći da samo 24 odsto roditelja koristi specijalizovani softver za kontrolu aktivnosti njihove djece onlajn, iako je ovo zgodna opcija dostupna u mnogim sigurnosnim rješenjima.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/djeca-na-internetu-opasnost-za-novcanik-roditelja/||claudebot