Pomoć traži 460 preduzeća

Objavljeno: 1. 10. 2014 u 14:20h

Za dodjelu grant sredstava iz Programa Evropske unije za oporavak od majskih poplava prijavilo se 460 malih i srednjih preduzeća kako bi uz podršku što prije ponovo podigla kapacitete koji su stradali u poplavama.

fgf

Prijavila su se preduzeća koja se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću iz 24 lokalne zajednice koje su najteže stradale u poplavama. Prijavu su dostavila preduzeća iz Maglaja, Odžaka, Šamca, Orašja, Tuzle, Sanskog Mosta, Živinica, Zenice, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Bijeljine, Šamca, Doboja, Prijedora, Banjaluke, Modriče, Laktaša, Srpca, Šekovića, Vukosavlja, Donjeg Žabara, Čelinca i Brčkog.

Pojedinačni iznos sredstava, koji će biti dodjeljivan, iznosi od 10.000 KM do 150.000 KM po pravnom licu, dok će zahtjevi koji premašuju maksimalni iznos biti posebno razmatrani.

Delegacija EU u BiH saopštila je da je ovaj vid podrške malim i srednjim preduzećima dio 42 miliona evra vrijednog programa i da je cilj podrške EU pomoć ugroženom poslovnom sektoru da očuva i stvori 2.000 radnih mjesta.

“Da bismo obezbijedili da radna mjesta budu očuvana i stvorena nova, EU će investirati u zdrava preduzeća, grant sredstva će biti dodijeljena samo preduzećima koja nemaju poreskih dugovanja i koja su poslovala bez gubitaka prije poplava”, rekao je portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi.

Program menadžer UNDP-a Edis Arifagić naveo je da će u proces izbora biti uključeni predstavnici relevantnih entitetskih institucija, lokalnih i regionalnih agencija za razvoj i da bi rezultati trebalo da budu poznati do 15. oktobra.

Iz istog programa traje obnova 210 stambenih objekata koji su stradali u poplavama u sedam opština. Riječ je o Banjaluci, Bijeljini, Šamcu, Orašju, Odžaku, Maglaju i Doboju.

Mekgafi je naglasio da će radovi na još 150 objekata početi iduće sedmice u Zenici, Doboju, Šamcu, Odžaku, Domaljevcu, Orašju, Brčkom, Bijeljini, Loparama, Tuzli, Živinicama i Kladnju. Ukupna investicija za ovih 360 kuća je 2,88 miliona KM. Izbor dodatnih 300 kuća biće obavljen u idućim sedmicama, čime će ukupan broj domaćinstava na listi za prioritetnu sanaciju iznositi 650. Objavljen je i javni poziv za izbor dodatnih 1.200 korisnika. Porodice u Bijeljini, Šamcu, Doboju, Maglaju, Orašju, Odžaku, Brčko distriktu i Domaljevcu mogu se prijaviti do 1. oktobra.

Program za oporavak od poplava ima cilj sanaciju ukupno 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktnu pomoć u povratku oko 14.000 ljudi u svoje domove. Osim toga, planirana je i sanacija 100 lokalnih puteva i mostova, 90 obrazovnih institucija uključujući i predškolske ustanove, deset objekata za snabdijevanje vodom i kanalizacije, tri opštinske zgrade, četiri centra za socijalni rad i četiri zdravstvene ustanove.

Vrijednost cjelokupnog programa, koji je pokrenut 15. avgusta, je 43,52 miliona evra, a 42,24 miliona obezbijedila je EU. Šteta od majskih poplava dostigla je 2,04 milijarde evra ili 15 odsto bruto društvenog proizvoda BiH u 2014. godini.

Poljoprivreda

U fokusu iduće aktivnosti u okviru komponente Programa EU namijenjene za podršku obezbjeđenju sredstava za život biće poljoprivredna gazdinstva. U delegaciji EU u BiH su kazali da će ta gazdinstva imati mogućnost da apliciraju za dobijanje sredstava potrebnih za zamjenu poljoprivredne opreme uništene u poplavama i/ili sjemena za sjetvu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pomoc-trazi-460-preduzeca/||claudebot