Manjak posla ključni problem

Objavljeno: 1. 10. 2014 u 14:36h

Nedostatak posla ključni je problem preduzeća iz metalske industrije u Srpskoj, zbog čega u određenom broju preduzeća plate kasne i po nekoliko mjeseci.

pos

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić kaže da u nekoliko preduzeća poslodavci radnicima duguju i do deset plata i da im se ne uplaćuju ni doprinosi.

“Ključni je problem što u značajnom broju preduzeća nedostaje posla. Rukovodioci preduzeća nas uvjeravaju da imaju budućnost i da čekaju nove partnere, ali, nažalost, tih partnera nema, a radnici dolaze u sve težu poziciju”, rekao je Peulić i dodao da je u sektoru koji predstavlja zaposleno oko 10.000 radnika i da nije bilo većih promjena u odnosu na raniji period.

Na probleme u ovom sektoru nadovezale su se i nedavne poplave, koje su preduzećima pričinile veliku direktnu, ali i indirektnu štetu. U biltenu Spoljnotrgovinske komore BiH navedeno je da se nakon katastrofalnih poplava može očekivati da će metalski sektor pokazati negativne trendove.

“Šteta je dvostruka, jer su raskinuti ugovori u slučaju direktnog plasmana robe domaćih kompanija na strano tržište s jedne strane i izgubljeni ugovori sa kupcima na poplavom zahvaćenim područjima sa druge strane”, naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

U Privrednoj komori RS ističu da su u metalskom sektoru prisutni brojni problemi, ali da uprkos tome ima i svijetlih primjera, koji bude optimizam. Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je metalska industrija u svakoj zemlji nosilac privrednog razvoja i da su privrednici prepoznali da samo savremenim tehnologijama mogu konkurisati na zahtjevnom ino-tržištu.

“U RS možemo prepoznati takva preduzeća i to je odlična stvar. Te firme su izvozno orijentisane, jer je tržište RS malo za njihove proizvode. U RS radi nekoliko uspješnih preduzeća u ovom sektoru kao što su “Mehaničke konstrukcije” iz Kotor Varoša i “Jelšingrad” iz Gradiške, koji izuzetno dobro rade. Prilika je da kroz takva preduzeća zaposlimo domaću radnu snagu”, naglasio je Ćorić.

Izvoz i uvoz

Prema podacima Privredne komore RS, preduzeća iz oblasti metalske industrije u prvih šest mjeseci ove godine izvezla su robu vrijednu 276,33 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 470,04 miliona. U odnosu na isti prošlogodišnji period povećan je i uvoz i izvoz. U prvih šest mjeseci lani izvoz je vrijedio 268,89 miliona KM, a uvoz 346,98 miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/manjak-posla-kljucni-problem/||claudebot