Nova novčanica od 10 eura danas zvanično u upotrebi

Objavljeno: 27. 9. 2014 u 15:47h

Nova novčanica od 10 eura, bolje zaštićena od potencijalnog falsifikovanja, od danas je zvanično u upotrebi.

nova-novcanica-od-10-eura-danas-zvanicno-u-upotrebi_1411824686

Foto: Anadolija

Naime, iz Evropske centralne banke (ECB) saopštili su da je nova novčanica od 10 eura danas zauzela svoje mjesto na tržištu.

Prema navodima iz ECB-a, nova novčanica od 10 eura, kao i ona od pet, sadrži nekoliko poboljšanja kada je riječ o zaštiti.

“Novu novčanicu je lako provjeriti, jer se prepozna čak i na dodir ili pogled”, navode iz ECB-a.

Na novoj novčanici ima nekoliko obilježja koja otežavaju falsifikovanje. Na ivicama su izraženije reljefne linije koje se mogu osjetiti blagim dodirom prsta, dok prednja strana ima reflektujuće dijelove.

Hologram i vodeni žig novčanice prikazuju portret Evrope, lika iz grčke mitologije.

Cilj ECB-a je da uvođenjem novih novčanica spriječi falsifikovanje novca.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nova-novcanica-od-10-eura-danas-zvanicno-u-upotrebi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])