Laž da je u budžetima novac od donacija

Objavljeno: 21. 9. 2014 u 20:03h

U budžete RS i FBiH nije uplaćena nijedna KM bilo kakvih donacija namijenjenih saniranju posljedica katastrofalnih poplava, saopštile su vlade RS i FBiH.

poplavljeno

U Vladi RS kažu da su informacije koje plasiraju pojedine ambasade u BiH o stotinama miliona KM pomoći stranih donatora za sanaciju posljedica poplava, a da vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme.

“Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji, koja je u Briselu održana 16. jula, do danas nijedna KM nije uplaćena Vladi RS”, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Jedina donatorska sredstva, ističe se u saopštenju, koja su uplaćena na račun Vlade, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu RS nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, jesu donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

“Do sada je Vlada RS svojim vlastitim angažmanom i programom mjera obezbijedila pomoć građanima ugroženim poplavama, a jedina strana sredstva za saniranje štete od poplava jesu kreditna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, s tim da su ovi aranžmani ispregovarani prije navedene donatorske konferencije”, navodi se u saopštenju.

Oštre kritike na račun stranih ambasada stižu i iz FBiH, a ministri kažu da su “priče o nekakvim stotinama miliona KM doniranih sredstava uplaćenih na račune FBiH potpuna izmišljotina koja predstavlja klasičnu zloupotrebu javnog prostora”. U budžet FBiH dosad se slilo samo 92 miliona KM dodatnih kreditnih sredstava koje je uplatio Međunarodni monetarni fond.

Donatorska konferencija održana je polovinom jula u Briselu, a odobrena su sredstva Srbiji i BiH na osnovu procjene Svjetske banke, MMF-a, EU i drugih međunarodnih institucija da šteta od poplava iznosi oko dvije milijarde za BiH, od čega polovina otpada na RS.

Na konferenciji su međunarodne organizacije i finansijske institucije iz cijelog svijeta obećale Srbiji 995,2 miliona evra pomoći, a BiH 809,2 miliona, uz 41,4 miliona za regionalne potrebe. Dio novca odnosi se na povoljne kredite, dok se manji dio odnosi na bespovratne donacije.

Tako je BiH obećano 670 miliona evra povoljnih kredita, a 138 se odnosi na donacije.

Konferenciji su predsjedavali Evropska komisija, Francuska i Slovenija, a učestvovale su brojne zemlje svijeta, uključujući SAD, Tursku i druge.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/laz-da-je-u-budzetima-novac-od-donacija/||claudebot